ZĂPADĂ DE SEPTEMBRIE, PE CRESTELE ÎNALTE

ZĂPADĂ DE SEPTEMBRIE, PE CRESTELE ÎNALTE

Iarna a venit din septembrie în zonele montane. Pentru noaptea de luni meteorologii au emis un cod galben de intensificări ale vântului și precipitații mixte, însă în zonele înalte a fost chiar viscol și a nins. Pe Transfăgărășan și la Bâlea Lac iarna și-a intrat în drepturi. Vremea rea i-a surprins pe doi turiști în zona de creastă, în apropiere de lacul Bâlea. Salvamontiștii din Argeș i-au sprijinit pe colegii lor din Sibiu pentru recuperarea turiștilor. Unul dintre ei intrase în hipotermie.

Pe Transfăgărășan a nins ca-n povești. Fulgii mari au format deja un strat de zăpadă pe „drumul dintre nori”, iar potrivit meteorologilor, vremea va rămâne în continuare capricioasă, așa că ninsoarea de septembrie va mai persista. Ninsoarea a fost însoțită și de vânt puternic.

La Bâlea Lac și-a făcut loc chiar și viscolul. Aici luni după-amiază, a fost lapoviţă şi ninsoare, iar în cursul nopţii ninsoarea a fost chiar abundentă. Temperaturile au scăzut drastic.

Vremea severă i-a luat prin surprindere pe unii turiști care nu se așteptau la o schimbare bruscă. Doi dintre ei au rămas blocați pe munte. Salvamontiștii argeșeni de la Cota 2000 au fost solicitați de colegii din Sibiu pentru recuperarea din zona de creastă a doi turiști.

Din păcate, unul a fost găsit în șoc hipotermic. A fost coborât foarte rapid la cabana Bâlea Lac. A intrat în stop cardiorespirator și a fost resuscitat mai bine de o oră și jumătate până la sosirea personalului medical. A fost transportat la spital pentru investigații medicale amănunțite. Meteorologii spun că temperaturile vor rămâne scăzute până joi, iar apoi vremea se va mai încălzi.

 

 

Comenteaza

comentarii

reclama ta