PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » VOR SĂ MUNCEASCĂ, DAR NU MAI AU UNDE

VOR SĂ MUNCEASCĂ, DAR NU MAI AU UNDE

de Andrei Oprescu
7 vizualizări

FIENI, DÂMBOVIŢA

Vor să muncească, dar nu au unde! Este cazul a o sută de angajaţi de la fabrica de becuri de la Fieni, judeţul Dâmboviţa, care au găsit uşile închise luni dimineaţa, când s-au dus la muncă. Oamenii s-au lovit de un anunţ scris de mână, lipit pe uşă, care le interzicea accesul în interior. Angajaţii au rămas în faţa fabricii şi au sunat la ITM, pentru a se face auziţi. A fost picătura care a umplut paharul. Oamenii spun că în ultimii ani au ajuns bătaia de joc a şefilor.

De la 7 dimineaţa, cei o sută de angajaţi au făcut zid în faţa uşii de la fabrica de becuri din Fieni. Au găsit un anunţ pe uşă prin care scria clar de mână că „niciun salariat nu are voie în fabrică, inclusiv TESA”. Anunţul a fost luat când mulţimea a început să se agite şi a fost pus în camera paznicului, cu completarea că totul se face din ordinul conducerii.

Puţinii angajaţi care au rămas la fabrică au anunţat ITM-ul de nedreptatea care li se face şi nu este prima dată când au probleme. Oamenii spun că nu mai primesc nici măcar salariul minim pe economie, pentru că, spun ei, fie nu li se pontează toate zilele, fie sunt băgaţi forţat în concedii fără plată.

Oamenii susţin că nu mai primesc nici sporurile de vechime, de toxicitate, de noapte şi aşa mai departe, sporuri pe care le-au primit mai bine de 30 de ani şi care s-au tăiat de când patronul olandez a preluat cel mai mare producător de corpuri de iluminat din Europa de Sud-Est.

La discuţiile din spatele uşilor închise au participat managerul fabricii, un reprezentant al autorităţii locale, inspectorul şef al ITM Dâmboviţa, dar şi reprezentanţi ai angajaţilor.

În trecut, la Fieni se fabricau de la becuri gâgâlice, miniatură, până la becuri de putere mare de 1000 de waţi. Se făceau unele becuri care acum nu se mai fac, pentru avioane, pentru tancuri, tehincă medicală.  În 2015, fabrica a intrat în insolvenţă, iar din anul 2016, de la garniturile de tren pline cu becuri, producţia se rezumă doar la comenzi sporadice care pleacă la export în două tiruri. Datoriile societăţii se ridică la peste 18 milioane de dolari, aproape 2 milioane de euro fiind doar datoria către Primăria Fieni. Inspectorii ITM au stat toată ziua în cadrul fabricii, pentru a obţine actele solicitate în cadrul controlului. Surse neoficiale spun că managerul a spus că nu are acces la toată documentaţia, iar patronul este în Olanda. În urmă cu câteva săptămâni, inspectorii de muncă au mai aplicat o sancţiune acestei societăţi pentru neplata salariilor.

 

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe