VIRUS AGRESIV: ROMÂNIA, LA UN PAS DE EPIDEMIE

VIRUS AGRESIV: ROMÂNIA, LA UN PAS DE EPIDEMIE

Numărătoarea victimelor gripei crește de la o zi la alta în România. În timp ce în spitale este haos, unitățile de primiri urgențe fiind asaltate de pacienți, Ministerul Sănătății anunță că suntem la un pas de declararea unei epidemii. Sorina Pintea a cerut redistribuirea a 10.000 de doze de vaccin în teritoriu, însă la cei care se imunizează acum durează cel puțin trei săptămâni să capete anticorpi. În unele unități medicale s-au impus restricții de acces.

Organizația Mondială a Sănătății anunță că virusul se răspândește rapid în țări ca Franţa, Germania, Italia şi Spania. Autorităţile din Bulgaria şi Spania au declarat deja epidemie de gripă în unele zone. România este la doar un pas de epidemie. În spitale este haos din cauza numărului mare de prezentări, dar și a temerilor pacienților, în timp ce virusul devine din ce în ce mai agresiv. Medicii epidemiologi recomandă vaccinarea. Corpul devine imun la trei săptămâni de la vaccin, adică exact atunci când este prognozat vârful sezonului de gripă: februarie – martie 2019.

„Săptămâna trecută, de la Direcţiile de Sănătate Publică ne-au venit solicitări pentru a suplimenta aceste doze (de vaccin antigripal – n.r.). În acest moment, la Ministerul Sănătăţii se analizează această situaţie şi pot să vă spun că vom redistribui în teritoriu cantităţi suplimentare – aproximativ 10.000 de fiole săptămâna aceasta spre final Aşteptăm comunicatele pe care Institutul Naţional de Sănătate Publică le va da joi referitoare la faptul dacă avem sau nu a doua săptămână epidemică. Aşa cum spuneam, dacă trei săptămâni la rând avem săptămână epidemică, atunci putem vorbi despre o epidemie de gripă„.

A declarat Sorin Pintea, ministrul Sănătății. Tot aceasta a cerut ca în școli să se facă zilnic triaj epidemiologic, iar acolo unde sunt depistate simptome de gripă să se ia imediat măsuri. La cabinetele școlare din Târgoviște elevii primesc și sfaturi despre cum să se ferească de gripă. Folosirea șervețelelor de unică folosință, spălatul pe mâini sunt doar două dintre măsuri.

În spitalele din țară au început să se impună restricții de acces. La Spitalul Județean de Urgență din Argeș s-a limitat numărul orelor de vizită, la fiecare bolnav are acces doar un singur vizitator, aceștia trebuie să folosească halat, mască și botoși de unică folosință și se încearcă un triaj epidemiologic al vizitatorilor. Și în Prahova, în spitalele mari din Ploieşti şi Câmpina au fost instituite restricţii pentru aparţinătorii care vin în vizită la rudele bolnave şi internate. Astfel, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Ploieşti restricţiile au fost impuse doar în secţiile de risc, la ATI şi la Infecţioase unde aparţinătorii nu au voie să intre. La Spitalul Municipal din Câmpina numărul orelor de vizită a fost redus la două pe zi, între ora 14.00 şi 16.00 şi doar o singură persoană pentru fiecare pacient.

Comenteaza

comentarii

reclama ta