VIN VEȘTI DE SPERIAT DE LA METEOROLOGI. O SĂPTĂMÂNĂ DE GER NĂPRAZNIC

VIN VEȘTI DE SPERIAT DE LA METEOROLOGI. O SĂPTĂMÂNĂ DE GER NĂPRAZNIC

Vin vești de speriat de la meteorologi. Ne așteaptă o săptămână cu ger năpraznic. Vom dârdâi la -23 și chiar – 25 de grade. ANM a emis avertizare cod portocaliu de ger și ninsori pentru toată regiunea sud-muntenia. Vor fi temperaturi chiar cu 10-15 grade mai mici decât ceea ce ar fi normal pentru această perioadă din an. În aceste condiții medicii avertizează să nu ieșiți din case doar dacă este o urgență și să monitorizați permanent copiii, bătrâni și bolnavii în special cei cu boli cardiace. Cei care trebuie să iasă totuși afară, să fie bine îmbrăcați și să evite să petreacă mult timp în ger.

Sfârșitul lunii februarie aduce cel mai sever episod de ger din această iarnă. Temperaturile scad brusc în această săptămână și gerul se instalează în aproape toată țara. ANM a emis un cod portocaliu pentru regiunea Sud-Muntenia valabil în intervalul 26 februarie, ora 03:00 – 01 martie, ora 10:00. Valul de frig se va intensifica, gerul va fi persistent chiar și pe parcursul zilelor, când valorile termice vor fi comparabile cu recordurile înregistrate în această perioadă.

TIP AVERTIZARE: COD PORTOCALIU

INTERVAL: 26 februarie, ora 03 – 01 martie, ora 10

Fenomene vizate: temperaturi foarte scăzute, atât noaptea, cât și ziua;

JUDEȚE AFECTATE: ARGEȘ, DÂMBOVIȚA, GIURGIU, IALOMIȚA, TELEORMAN, ILFOV, CĂLĂRAȘI, PRAHOVA

Luni și marți rămân valabile și alte două coduri galben și portocaliu de ninsori abundente, temporar viscolite, strat consistent de zăpadă și vizibilitate redusă pentru județele din sudul țării. Astfel, județele Dâmbovița, Argeș și Prahova sunt sub cod galben de ninsori și viscol, iar județele Teleorman, Giurgiu, Călărași și Ilfov sub cod portocaliu de intensificări susținute ale vântului, temporar ninsori puternic viscolite.

TIP AVERTIZARE: COD GALBEN

Interval de valabilitate: 26 februarie, ora 04 – 27 februarie, ora 20

Fenomene vizate: ninsori însemnate cantitativ, intensificări ale vântului, viscol;

Zone afectate: DÂMBOVIȚA, ARGEȘ, PRAHOVA

TIP AVERTIZARE: COD PORTOCALIU

Interval de valabilitate: 26 februarie, ora 10 – 27 februarie, ora 14

Fenomene și zone vizate: intensificări susținute ale vântului, temporar ninsori puternic viscolite

Zone afectate: TELEORMAN, GIURGIU, CĂLĂRAȘI,  ILFOV

Mare atenție pe ce drumuri vă aventurați în această perioadă. Este recomandat să evitați deplasările în regiuni montane și drumuri periculoase. Jandarmii și salvamontiștii sunt la datorie. Jandarmii de la postul montan Zănoaga au sprijinit un tânăr în vârstă de 33 de ani, din judeţul Timiş care intenționa să ajungă la un loc de cazare din zona Peştera, dar a rătăcit traseul și s-a îndreptat către zona “Contur Lac Bolboci”, unde a rămas cu autoturismul înzăpezit, din cauza zăpezii depuse pe drumul practicat.

Jandarmii montani au intervenit pentru deblocarea autovehiculului și l-au condus pe turist în condiții de siguranță până la intersecţia cu DJ 714, în prezent aflându-se în afara oricărui pericol. Medicii recomandă să evităm expunerea îndelungată la frig , în special persoanele care suferă de boli de inimă.

Medicii recomandă de asemenea pe cât posibil evitarea deplasărilor lungi în această perioadă.

Comenteaza

comentarii

reclama ta