VIJELII ȘI CANTITĂȚI URIAȘE DE GRINDINĂ

VIJELII ȘI CANTITĂȚI URIAȘE DE GRINDINĂ

Vreme s-a dezlănțuit în sudul țării. Aceste imagini au fost surprinse luni după-amiaza în localitatea Independența din Călărași. Îngroziți de furia naturii și de bucățile uriașe de gheață care au căzut, oamenii au surprins momentul. Județul Călărași, alături de Ialomița s-au aflat pentru mai bine de o oră sub cod roșu de vânt puternic „aspect tornadic”, grindină de mari dimensiuni, ploi torenţiale şi descărcări electrice. ISU a transmis și mesaje de avertizare populației. Grindina căzută în cantități foarte mari într-un interval scurt de timp a acoperit drumurile, curțile și terenurile agricole.
Când vremea s-a mai domolit, oamenii au ieșit să vadă dezastrul. Culturi întregi au fost compromise. Livezile au fost distruse și toată munca din primăvară a localnicilor s-a dus pe apa sâmbetei.
Codul roşu a fost valabil de la ora 17:45 până la ora 18:30. Astfel de fenomene meteo s-au semnalat însă și în județele alăturate. La Giurgiu, în localitatea Grădiștea, a căzut grindină. Au fost suficiente câteva minute pentru ca gospodăriile și câmpurile să fie acoperite de gheață.
Culturile au fost puse la pământ, iar oamenii se tem că întreaga producție de cereale, dar și recolta pomilor fructiferi de anul acesta au fost compromise. Şi la Glina a fost grindină, străzile fiind acoperite de un strat alb de gheaţă. Grindina a distrus aproape 1000 de hectare în zona Frătești. Au fost complet distruse peste 800 ha cu grâu si răpiță. Și la Mihai Bravu și Budeni au fost probleme. Până marți la ora 23:00 este în vigoare o atenționare cod galben de cantități de apă însemnate, instabilitate atmosferică, precipitații predominant sub formă de ninsoare la munte. Cea mai mare parte a Moldovei și jumătatea de nord a Munteniei vor fi averse, ce vor avea și caracter torențial. Aversele vor mai fi însoțite de descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și izolat de grindină.
În zonele montane, precipitațiile se vor transforma treptat în lapoviță și ninsoare. La altitudini de peste 1500m vântul va avea intensificări de peste 70…80 km/h spulberând zăpada.

Comenteaza

comentarii

reclama ta