VARZA DE LUNGULEȚU, VÂNDUTĂ CU 50 DE BANI

VARZA DE LUNGULEȚU, VÂNDUTĂ CU 50 DE BANI

Încă un an fără profit la Lungulețu. Agricultorii au muncit și au investit foarte mult în cultura de varză, însă o vând la un preț de nimic. De pe câmp și din obor varza este dată cu 50 de bani pe kilogram, samsarii cresc prețul în piețe până la 3 lei, iar în supermarket se vinde cu până la 3 lei și 50 de bani un kilogram. Oamenii nu vor să se asocieze, așa că pierd în fiecare an. O soluție pentru a nu arunca varza este să o pună la murat.
Aurel a avut astăzi o zi mai bună. Are noroc că în apropiere de Lungulețu, în localitatea dâmbovițeană Slobozia Moară, s-a înființat de câțiva ani o fabrică în care se produce varza murată. Patronul o cumpără direct de la agricultorii din zonă. Aurel a primit o comandă, așa că știe sigur că azi va vinde ceva, ieri a aruncat o remorcă de varză după ce a cules-o și nu a reușit să o vândă.
Și familia Gheorghe a investit mult anul acesta. Producția este bună pentru cât de capricioasă a fost vremea, însă banii cu greu vor fi scoși. Nu au reușit să se asocieze cu alți producători într-o cooperativă, așa că de intrat în magazine nici nu poate fi vorba. O vând cu 50 de bani în oborul din comună.
În obor remorcile și căruțele stau parcate de la primele ore ale dimineții. Producătorii așteaptă clienții, dar sunt zile și zile. Prețul este foarte mic. Au fost ani în care dădeau cu 20 de bani kilogramul. Momentan vând cu 50 de bani.
Deși muncesc și investesc, profitul întârzie să apară în rândul producătorilor. De pe câmp și din obor varza pleacă la 50 de bani, în piețe ajunge și la 3 lei kilogramul, iar în supermarket depășește 3,50 lei un kilogram.

 

 

Comenteaza

comentarii

reclama ta