PRIMA PAGINĂ » Stiri » Prahova » UZINA DIN PLOPENI- DE LA GLORIE, LA DECĂDERE

UZINA DIN PLOPENI- DE LA GLORIE, LA DECĂDERE

de Andrei Oprescu
248 vizualizări

Un oraș mort! Nu o spunem noi ci o afirmă localnicii din Plopeni, județul Prahova. Motorul dezvoltării acestei comunități s-a oprit odată cu declinul Uzinii Mecanice. Ca în multe alte cazuri, și Plopeniul s-a consolidat de pe urmele industriei. Simbolul acestui loc, uzina în care munceau altadată zeci de mii de oameni este astăzi doar o rămășiță a trecutul glorios. Povestea acestui colos, dar și a declinului industriei de armament din România, într-un material marca Sud-Muntenia La Raport.
Uzina a luat naștere în timpul monarhiei- 1937, sub numele de Fabrica Mărgineanca, în urma semnării contractului dintre statul român și societatea RIMMA. Încă de la început aici s-au fabricat atât produse civile ( rulmenți industriali, piese tratate termic, piese pentru industria constructoare de mașini, industria petrolieră, etc..) cât și armament. Începând cu anul 1992, uzina parcurge o etapă de recesiune cauzată de scăderea continuă a comenzilor și contractelor. În baza H.G. nr. 952/2001, unitatea rămâne în subordonarea C.N. ROMARM S.A. ca filială, sub denumirea de S.C. Uzina Mecanica Plopeni S.A. Anii de după revoluție au însemnat și pentru acest loc o decădere treptată, dar sigură.
Uzina Mecanica Plopeni a fost cel mai important furnizor de armament al armatei romane și un exportator important pentru Iran și Irak. Colosul a început să fie distrus, iar după primele disponibilizări oamenii au tras și semnale de alarmă. Au conștientizat că este începutul sfârșitului. Ultimul val de disponibilizări a fost în 2010. În 12 ani, a lăsat peste 19.000 de oameni fără loc de muncă.
Localnicii din Plopeni se hrănesc doar cu amintirile trecutului și zâmbesc amar. Ai zice că nu e localnic să nu fi lucrat în uzină, când te gândești că reprezenta sursă de venit pentru peste 18 000 de suflete și familiile lor. Soții Tănase au lucrat amândoi în uzina mecanică. Domnul Tănase a lucrat 40 ani, iar soția sa 31 de ani.
Tot ce s-a putut fura, s-a furat și valorificat. Ce nu mai era în condiții bune, s-a vândut la fier vechi. Bucată cu bucată că toate marile simboluri ale industriei. Foștii angajați tânjesc după vremurile de altădată. Unii au ieșit la pensie de la uzină, alții au muncit zeci de ani, dar spun cu regret că ce-a fost odată nu va mai fi, iar tinerii nu vor mai avea parte de asemenea oportunități și locuri de muncă.
În decembrie 2013 din Uzina Mecanică Plopeni s-a desprins societatea Hidraulica U.M. Plopeni care a preluat în totalitate producția de echipamente hidraulice. Societatea nu va ajunge niciodată însă la numărul impresionant de angajați pe care-l avea odată uzina. Construit în jurul uzinei, Plopeni a ajuns în prezent, la peste 20 de ani de la revoluție o fantomă a ceea ce era odată.

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe