TRANSPORTAT CU CĂRUŢA LA SPITAL

TRANSPORTAT CU CĂRUŢA LA SPITAL

PIETRARI, DÂMBOVIŢA

Imagini dramatice într-o localitate din Dâmboviţa! Ca să ajungă la spital, un bolnav este cărat săptămânal cu căruţa prin noroaie până la genunchi. Teoretic, autorităţile spun că acela este un drum, însă, în realitate, oamenii nu pot merge nici măcar pe jos spre sat, din cauza noroiului. Cât despre ambulanţe sau pompieri nici nu poate fi vorba că ar putea intra pe acel drum, în caz de urgenţă. Vă atenţionam că urmeaza imagini cu un puternic impact emoţional!

Săptămânal, localnicii din Pietrari, pe Strâmba, aşa cum este cunoscută zona, aud gemete de disperare şi durere, atunci când tataia Vasile este dus la spital. Are 81 de ani şi boala îl obligă să meargă pe fiecare săptămână la spital pentru analize. Din cauza noroiului, o ambulanţă nu ar putea niciodată să ajungă la casa bătrânului, astfel că rudele îl transportă cu căruţa trasă de cai. Sunt imagini greu de descris în cuvinte.

Tataia Vasile spune că decât o existenţă aşa chinuită, mai bine să-şi încheie socotelile cu viaţa.

Bătrânul este dus cu căruţa până la spitalul din Voineşti, întrucât intervenţiile medicale de care nea Vasile are nevoie nu se pot face oriunde. În plus, rudele nu îşi pot permite să închirieze o maşină pe fiecare săptămână. Bătrânul are o pensie de doar 12 lei, de pe urma armatei, bani care nu îi ajung nici măcar pentru un medicament.

În zonă locuiesc doar câteva familii. Pe lângă tataia Vasile, mai este şi tanti Maria, o bătrână de 83 de ani, care nici nu îşi mai aminteşte când a coborât ultima dată în sat. Spune că a rămas izolată, pentru că povara anilor grei nu îi mai permit să se deplaseze. Depinde de vecini pentru a avea o pâine pe masă.

La aceşti oameni nu ajunge nici poştaşul. Plicurile cu facturi sunt lăsate la farmacia din sat, de unde le ridică băieţii bătrânului. Fără cai şi căruţă ar fi ca şi morţi, spun ei. Însă, de multe ori şi animalelor le este greu să înainteze prin noroi, iar drumul până în sat devine şi mai dificil.

Reprezentanţii autorităţilor locale spun că au mai intervenit în zonă, dar că drumul se distruge tot timpul din cauza tractoarelor cu care circulă pe acolo proprietarii livezilor.

Reprezentanţii Serviciului Judeţean de Ambulanţă Dâmboviţa şi-au luat angajamentul că bătrânul va fi dus o dată pe lună la spital cu ambulanţa şi că vor găsi o variantă şi pentru schimbarea sondei săptămânal, fără a mai fi nevoie de transportul bătrânului până la Voineşti. Până acum, acest lucru nu a fost posibil pentru că la Voineşti sunt doar două ambulanţe, folosite pentru urgenţe.

 

Comenteaza

comentarii

reclama ta