TOT MAI PUȚINI ȘI TOT MAI SINGURI

TOT MAI PUȚINI ȘI TOT MAI SINGURI

Județul Ialomița, alături de județul Călărași, dar și Argeș și alte câteva din țară se numără printre zonele unde există sate fantomă, așa cum au fost denumite recent, localități în care nu mai este nici urmă de locuitor. O analiză arată că peste 126 de localități din România sunt fictive, există pe hârtie, au cod poștal, dar în realitate sunt nelocuite, lăsate în paragină. Lor li se adaugă alte 758 de localităţi din România care au în structura lor sate cu mai puţin de 100 locuitori. Acestea trebuie să respecte o serie de indicatori pentru a-şi păstra statutul administrativ, în caz contrar, începând cu 1 ianuarie 2026, satele în cauză vor fi alipite altor unităţi teritorial-administrative. Satele românești dispar unul câte unul. Localități altădată prospere și pline de viață sunt acum îmbătrânite și depopulate. În urma tinerilor, care au plecat în lume, au rămas doar bătrânii fără ajutor. În Ialomița, la 10 kilometri de Țăndărei, se află satul Hagieni, parte a comunei Mihail Kogălniceanu. Mai puțin de 20 de suflete mai trăiesc aici, cei mai mulți bătrâni trecuți de 60 de ani. Satul se pierde în imensitatea Câmpiei Bărăganului. Singura cale de acces este un drum prin mijlocul câmpului. O punte peste râul Ialomița îi leagă pe săteni de restul lumii.
De aproape 7 ani, aici nu mai este niciun copil.
Cu ochii in lacrimi, ultimii locuitori își amintesc cum arăta satul în trecut. Situația este îngrijorătoare și satul vecin, la Mihail Kogălniceanu, unde sute de tineri au plecat să caute o viață mai bună prin țări străine.
Fenomenul de îmbătrânire demografică s-a accentuat în 2017, populaţia vârstnică de peste 65 ani depăşind cu 350.000 persoane populaţia tânără de 0-14 ani, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. În 2018 vârsta medie a populaţiei a fost de 41,4 ani, cu 0,2 ani mai mare decât la 1 iulie 2017.
sursa: TVIALOMITA.RO

Comenteaza

comentarii

reclama ta