STERILIZARE ÎN GĂLEŢI AŞEZATE PE JOS

STERILIZARE ÎN GĂLEŢI AŞEZATE PE JOS

Sterilizare în găleti aşezate pe jos! Este doar una dintre neregulile constatate de Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ilfov. Raportul Corpului de Control arată clar cum vieţile gravidelor, a proaspetelor mămici, dar şi a nou-născuţilor au fost puse în pericol luni sau chiar ani de zile.

Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii a început verificările la Spitalul Judeţean Ilfov în luna octombrie 2017, când mai multe nereguli au fost semnalate de pacienţi. Gravide obligate să urce trei etaje până în secţie sau să meargă pe jos spre sala de naşteri, aparatură de milioane de euro care zace nefolosită şi pacienţi nevoiţi să aştepte ore în şir pentru consultaţii. Sunt doar câteva dintre problemele din cadrul instituţiei medicale, consemnate acum şi în raportul Corpului de Control.

„Comisia mixtă de control precizează că accesul în această secţie se face pe un traseu unic, circuitele funcţionale curate se intersectează cu circuitele expuse la risc de contaminare. Traseul până la blocul de naşteri (corpul E,etaj II) este foarte lung, gravida trebuind să coboare 2 etaje să parcurgă zone şi trasee de interfaţă în hol, acces laborator de radiologie şi imagistica medicală, secţie Ortopedie şi să urce 2 etaje până la nivelul blocului de naşteri din corpul E, în condițiile în care pacienta gravidă cu iminență de naştere nu poate fi supusă unui asemenea efort.”

De asemenea, un aparat de peste un milion de euro, care poate identifica tumori în stadiu incipient, încă nu este folosit de pacienţi. De vină, spun cei din spital, este birocraţia. Doi ani ar fi durat obţinerea autorizaţiei. Cea mai gravă neregulă este reprezentată, însă, de modul în care se face sterilizarea. Inspectorii au găsit obiecte medicale în găleţi aşejate pe pardoseală.

”A fost identificată o găleată în care erau imersate peste 20 de valve utilizate. Afirmativ, substanţa din găleată era Sekusept 2% fără a se putea preciza timpul în care au fost colectate aceste valve şi care au fost procedurile corespondente utilizării lor.”, consemnează inspectorii ministrului Bodog. Valvele sau speculele sunt instrumentele ”despărțitoare” ale vaginului, folosite de ginecolog și la consultații, dar și la intervențiile chirurgicale. Există valve de unică folosință și străvechile valve cunoscute de femeile din România, din metal. Valvele de inox, inoxul familiar pentru generații de femei românce, trebuie sterilizate după niște standarde stricte, ca să poată fi folosite de la o pacientă la alta. Dezinfecţia se face în găleţi din plastic, mai rău ca în vremurile de mult apuse. La fel se face şi cu instrumentalul pentru copii. Sondele din plastic, de aspiraţie a nou-născuţilor, care ar trebui să fie de unică folosinţă, se dezinfectează la Spitalul din Ilfov, la fel ca valvele de inox, în găleţi.

”Pe secția de Neonatologie dezinfecţia de nivel înalt se face în găleţi care, la momentul controlului, conţineau soluţie Steril C şi Sterox, nu există protocol de lucru şi personalul nu cunoaşte concentraţiile.”

Aşa se explică şi apariţia infecţiilor intraspitaliceşti. În luna septembrie 2017, în doar şase zile au fost înregistrate 4 infecţii nozocomiale în Spitalul Ilfov, asta dacă statisticile au fost reale. Corpul de Control rezumă cum sunt încălcați toți pașii obligatorii ai profesiei de medic:

”Nu există evidențe a germenului etiologic identificat (identificare şi antibiogramă) rezultatul bacteriologic asumat de medicul bacteriolog. Acest fapt conduce la imposibilitatea implementării măsurilor de control a transmiterii intraspitalicesti pentru germenii izolaţi ca etiologie în IAAM. Totodată supravegherea epidemiologică, investigarea şi diagnosticul IAAM, în timp real, nu se pot desfăşura pentru siguranţa pacientului. Pacienții cu infecții au fost tratați cu antibiotice neținându-se cont de sensibilitatea sau rezistența tulpinii etiologice corelată cu IAAM, conduită de supraveghere epidemiologică și terapeutică obligatorie.”

În urma raportului Coprului de Control al Ministerului Sănătăţii ar trebui să răspundă pentru neregulile constatate Managerul spitalului, Delia Patricia Ene, Directorul medical Florina Ramona Graure, Directorul de îngrijiri medicale, Directorul adjunct al DSP Ilfov, Inspectorul sanitar șef DSP Ilfov.

 

 

Comenteaza

comentarii

reclama ta