SPRIJINITE SĂ NU-ȘI ABANDONEZE COPIII

SPRIJINITE SĂ NU-ȘI ABANDONEZE COPIII

Centrul maternal le devine casă pentru un an. Aici sunt găzduite mamele singure, cele izgonite de familie sau victime ale violenței soților. În lipsa unui sprijin multe dintre proaspetele mămici se gândesc să abandoneze copiii în maternitate sau să-i lase în centre. Pentru a preveni abandonul, acestea se refugiază în centrele maternale până reușesc săși găsească o locuință sau până când familiile acceptă să le primească acasă.

Anual în România sute de copii sunt abandonați încă din primele clipe de viață. Țara noastră ocupă un loc fruntaș în privința abandonului nou-născuților. Respinse de familie sau obligate de sărăcie, multe mămici aleg să renunțe la pruncii lor. Și fenomenul mamelor minore ia amploare. Nepregătite să crească un copil, fără o educație și fără sprijin aleg să îi abandoneze. Cifrele centrului european de statistică scot la lumina o realitate dură. Suntem pe primul loc în Uniunea Europeană cu cele mai multe mame minore. Pentru a preveni abandonul copiilor, mămicile primesc găzduire în centre maternale din țară. În Dâmbovița femeile aflate în aceste situații ajung în centrul maternal de la Târgoviște.

Luminița a ajuns în centrul maternal în urmă cu patru luni, când a adus pe lume o fetiță. Femeia mai are alți trei copii mai mari care sunt găzduiți în centru cu ea. Doi sunt făcuți cu un concubin în timpul în care a fost despărțită de soț. S-a întors la el pentru copii, dar bărbatul este violent atunci când consumă alcool. Spune că nu a vrut să-și abandoneze copiii, dar nu are o locuință, iar la soț nu vrea să mai meargă.

Bătăile erau dese, spune ea, iar copiii aveau de suferit.

În centrul maternal mămicile primesc adăpost, hrană, consiliere psihologică și sfaturi pentru a se reintegra în familie sau pentru a pornit un nou capitol în viață prin forțe proprii.

Unele reușesc să se angajeze în timpul anului petrecut aici și să depășească situațiile-limită. Altele se reîntorc după o perioadă în centru și cer ajutor.

 

Comenteaza

comentarii

reclama ta