PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » SOLUȚII DE AVARIE ÎN MEDICINA DE FAMILIE

SOLUȚII DE AVARIE ÎN MEDICINA DE FAMILIE

de Andrei Oprescu
22 vizualizări

Peste 500 de localități din România nu au medic de familie. Sunt judete în care niciun medic tânăr nu a mai intrat în sistem de ani de zile. Medicina de familie este în prag de colaps.
În 5 ani, 5 milioane de români nu vor mai avea medic de familie. Există zone unde 90% din medici se vor pensiona în doi ani și asta pentru că vârsta medie a medicilor de familie este de 55 de ani, așa încât peste cinci ani vor veni valurile de pensionări, care se vor accentua treptat și vor avea ca efect o criză fără precedent în medicina primară. Sunt previziunile specialiștilor aduse la cunoștința Ministerului Sănătății de câțiva ani deja. Problema este că deja sunt motive de îngrijorare, soluțiile lipsesc, sau, sunt gândite soluții de avarie. Spre exemplu, de luna aceasta, medicii de familie își vor putea deschide pe lângă cabinetul de medicină principal puncte secundare de lucru în anumite localități din țară, după cum stipuleaza un act normativ. Practic, modificarea va permite accesul mai multor români la acest tip de servicii medicale. În cele doua puncte secundare de lucru, medicul poate asigura un program de zece ore pe săptămnă pe punct de lucru. Aproape imposibil, spun medicii de familie.
Întrebat de situație, directorul CJAS Dâmbovița, județ cu 28 de localități fără medic de familie și cu medici de familie care au mii de pacienți înscriși pe liste, spune că este o variantă, medicii nu sunt obligați, dar nici nu are alte soluții. Ba mai mult, nu i se pare o situație dramatică faptul că un sfert din localitățile din județ nu au medic.
Pe de altă parte, medicii de familie încă așteaptă semnarea noului contract-cadru. Momentul a fost amânat pentru data de 30 iunie, dar există voci care susțin că acest lucru nu se va mai întâmpla și că până la sfârșitul anului vor funcționa pe baza unor prelungiri, acte adiționale. Ceea ce înseamnă, spun medicii, că bugetul rămâne același din 2018, mult prea mic pentru cheltuielile din prezent.
Chiar dacă medicilor de familie li s-a promis o creștere a plafonului alocat, de circa 26%, prin bugetul din acest an, președintele Asociației Medicilor de Familie Dâmbovița a susținut încă de la început că nu crede că vor primi mai mult de 10%, pentru că mărirea de care se vorbește, de 26%, va merge atât la centrele de parmanență, cât și la medicina primară. Acum nici această majorare s-ar putea să nu mai apară.

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe