PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » SOLICITARE: ÎNGHEȚAREA PREȚURILOR LA ALIMENTE

SOLICITARE: ÎNGHEȚAREA PREȚURILOR LA ALIMENTE

de Andrei Oprescu
9 vizualizări

Asociaţia Pro Consumatori a solicitat Guvernului României îngheţarea preţurilor produselor agroalimentare care formează coşul de consum al populaţiei corespunzător unui trai de subzistenţă, timp de 12 luni. Asociaţia a primit o serie de sesizări din partea consumatorilor cu privire la creşterile mari de preţuri, în unele unităţi comerciale, la o serie de alimente considerate de bază în alimentaţia unei familii.

DECLARAȚIE CONF. UNIV. DR. COSTEL STANCIU, PREȘEDINTE APC

În situaţia în care 80% dintre români îşi fac cumpărăturile în marile structuri comerciale de tip supermarket, respectiv hipermarket, în actuala stare de urgenţă generată de COVID-19, Guvernul României şi Parlamentul României trebuie să îngheţe preţurile alimentelor care formează coşul de consum pentru un trai de subzistenţă şi să oblige aceste structuri comerciale să asigure prezenţa produselor în oferta lor comercială. Totodată, este imperios necesar, având în vedere creşterile nejustificate de preţuri la unele produse de strictă necesitate, atât alimentare, cât şi nealimentare, ca statul să monitorizeze în permanenţă aceste preţuri„.

În urma calculelor făcute de reprezentanții Asociației Pro Consumatori, în discuții cu experții, dar și a interviurilor cu români, aceștia au estimat că bugetul lunar al unei femei pensionar pentru un trai de subzistenţă este de 358,44 lei. Pe când un bărbat pensionar are la dispoziție lunar pentru un trai de subzistență 302,61 lei. Bugetul lunar al unei familii standard, formată din doi adulţi şi doi copii, pentru un trai de subzistenţă este egal cu 1.110 lei.

În opinia experţilor APC, coroborat cu recomandările unor experţi în alimentaţie raţională, Gonţea Iancu şi Mincu Iulian, precum şi cu rezultatele unor studii realizate de către Institutul Naţional de Statistică şi Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii, plafonarea preţurilor, în situaţia stării de urgenţă, trebuie realizată la următoarele produse, considerate de bază pentru un trai de subzistenţă: pâine, făina neagră de grâu, mălai, carne de porc, carne de pui, ouă, lapte, telemea de oaie, telemea de vacă, iaurt, unt, ulei de floarea soarelui, pastă de tomate , ceapă, morcov, usturoi, pătrunjel, cartofi, fasole, mere, zahăr, gem de caise/prune, cafea, se arată în comunicatul emis de Asociația ProConsumatori.

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe