SINDICALIȘTII DIN APĂRARE: ROMÂNIA SE VREA PRODUCĂTOARE

SINDICALIȘTII DIN APĂRARE: ROMÂNIA SE VREA PRODUCĂTOARE

După ce la începutul anului o companie mixtă româno-germană anunța crearea a 600 de locuri de munca și 400 de transportoare blindate 8×8 Agilis, programul s-a stins înainte de a debuta. Și asta din lipsa finanțării. Între timp salvarea ar putea veni de la programul TBT 8×8 trecut pe linie moartă de ani buni prin care se poate crea transportorul blindat românesc. Sindicaliștii din apărare cer ca România să devină producătoare și să nu mai cumpere vehicule de la alții la costuri uriașe. 7 milioane de euro este suma necesară pentru ca programul să debuteze. Sindicaliștii susțin că astfel se vor asigura 2500 de locuri de muncă în țară.
Proiectul AGILIS presupunea circa 400 de transportoare blindate amfibii pentru MApN. Nemţii au cerut 280 de milioane de euro, bani pe care statul ar fi trebui să îi vireze în conturile lor pentru ca aceştia să se apuce de treabă. Inițial, partea română a fost de acord să dea banii, dar când s-au aşezat la masă nimeni nu şi-a asumat că va da banii aceştia unei firme private. Proiectul s-a stins astfel înainte de a debuta. Acum sindicaliștii de la Uzina Automecanica Moreni au venit cu o propunere care ar putea salva situația și ar aduce mii de locuri de muncă. Aceștia cer demararea Programulul TBT 8×8, pentru care există deja o hotărâre de guvern. Este vorba de transportorul blindat românesc. Deși armata s-a opus producției transportorului în țară ,liderul de sindicat de la Moreni, Constantin Bucuroiu, susține că ar fi o gură de oxigen pentru România. Demersurile au început și există și sprijinul ROMARM, pentru asigurarea finanțării.
Transportorul blindat românesc corespunde cerinţelor Ministerului Apărării Naţionale, însă este în așteptare. Programul TBT 8X8 ar asigura 2500 de locuri de muncă.
În prezent la Automecanica Moreni sunt discuții în privința contractului colectiv de muncă. Sindicaliștii cer o majorare cu 36% a salariilor pentru a ajuns astfel la nivelul salariului mediu pe economie. Angajații Automecanica Moreni, deși specialiști în industria de apărare cu vechime și experiență, sunt plătiți în prezent cu salariul minim pe economie.

Comenteaza

comentarii

reclama ta