PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » SFINŢII MUCENICI, SĂRBĂTOARE CU TRADIŢIE CULINARĂ

SFINŢII MUCENICI, SĂRBĂTOARE CU TRADIŢIE CULINARĂ

de Andrei Oprescu
56 vizualizări

Sfinţii Mucenici sunt sărbătoriţi la hotarul dintre iarna şi vară, după zilele babelor. Gospodinele fac mucenici şi împart printre vecini, în memoria celor 40 de sfinţi din cetatea Sevastiei. Acestea respecta reţetele din bătrâni, în timp ce bărbaţii golesc cele 40 de pahare, tradiţie care nu este consemnată în scrierile străvechi, dar care este pe placul domnilor şi astfel respectată anual.

După tradiţia creştină, Sfinţii martiri au fost 40, după cea geto-dacică, au fost 44, atâtea fiind şi zilele dintre 9 martie şi 23 aprilie, când este sărbătorit Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. În satul tradiţional românesc, gospodinele îi cinstesc pe cei 40 de martiri prin pomeni ritualice.

Această tradiţie este respectată cu sfinţenie la Gura Şuţii, unde doamna Manuela a pregătit cei mai buni Mucenici de casă pentru familie, dar şi pentru vecini. Nu trece nicio dată de 9 martie fără să împartă şi vecinilor din bucatele sale, făcute după reţeta bunicii şi a străbunicii.

După ce se amestecă bine făina cu apa, se adaugă maiaua, puţină coajă de lămâie şi zahăr vanilat, pentru gust. Aluatul se frământă bine, iar coca se lasă la dospit, să crească. Între timp, fierbem compoziţia cu care pot fi serviţi colacii de casă.

Când este gata şi compoziţia zemoasă, iar colacii de casă împletiţi s-au copt, au fost unşi cu miere şi presăraţi cu nucă, Mucenicii sunt numai bun de servit cu nucă, scorţişoară şi covrigi.

Mucenicii se împart şi la casele vecinilor, conform tradiţiei populare.

Sărbătorirea Sfinţilor Mucenici aminteşte nu doar de momente de bucurie alături de cei dragi, ci şi de începerea muncilor agricole. Totodată, marchează începerea zilelor moşilor, după cele nouă babe.

Tradiţia populară se opreşte aici, înainte de a vorbi despre cele 40 de pahare, despre care bărbaţii spun că le beau pentru că aşa indică obiceiul sătesc. Ei bine, această tradiţie este desfiinţată de specialiştii în cultura tradiţională, care spun că este doar un pretext folosit de domni, pentru a se răsfăţa după ce la începutul lunii doar femeile au fost în centrul atenţiei.

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe