PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » SFÂNTUL NICOLAE, SĂRBĂTORIT DE CREȘTINI

SFÂNTUL NICOLAE, SĂRBĂTORIT DE CREȘTINI

de Andrei Oprescu
5 vizualizări


Sfântul Nicolae este sărbătorit de creștini în fiecare an pe 6 decembrie. Este unul dintre cei mai cunoscuți și mai iubiți sfinți ai crestinătății. Sfântul Nicolae și-a dedicat viața credinței, iar averea sa a împărțit-o persoanelor nevoiașe. Sute de mii de români poartă numele Sfântului Nicolae, iar astăzi își sărbătoresc onomastica. Le urăm și noi La mulți ani tuturor!

Sfântul Ierarh Nicolae s-a născut într-o familie de oameni înstăriți și creștini devotați. El și-a dat întreaga moștenire pentru a-i ajuta pe nevoiași. La primul sinod ecumenic de la Niceea, în anul 325, a fost recunoscut drept un mare apărător al ortodoxiei. I-a dat ereticului Arie o palmă și de atunci a rămas obiceiul ca pe 6 decembrie, cei neascultători să fie loviți cu nuielușă. De numele Sfântului Nicolae sunt legate multe minuni, fiind considerat ocrotitorul sărmanilor. Se spune că a oferit în secret daruri unor fete sărmane, care se aflau în pericol să ajungă sclave, pentru că nu aveau zestre pentru a-și găsi un soț. Ca urmare a gestului de bunăvoință al Sfântului, copiii au fost învățați că în noaptea de 5 spre 6 decembrie, vine la geamuri, vede copiii care dorm şi dacă sunt cuminţi, le lasă dulciuri şi alte daruri în ghetuţe. Însă, tot el este acela care-i pedepseşte cu o nuieluşă pe cei leneşi şi neascultători. Numele Sfântului Nicolae este unul dintre numele cele mai îndrăgite şi mai răspândite. Numele este format din cuvintele greceşti nike – victorie, biruinţă şi laos – popor, om ce face parte dintr-un popor victorios. Aproximativ 800 000 de români își serbează astăzi onomastica, 280 000 dintre aceștia fiind femei. Sfântul Nicolae nu este numai protectorul celor săraci, ci şi al copiilor, al marinarilor şi al victimelor judecăţilor nedrepte, fiind venerat în întreaga lume. În popor se crede că de Sfântul Nicolae începe iarna, cu adevărat. În această zi, Moşul îşi scutură barba sură şi începe să ningă. Iar dacă nu ninge, înseamnă că Sfântul Nicolae a întinerit.

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe