SCHIORI SALVAȚI DE JANDARMII MONTANI

Inconstiența unor schiori i-a pus in pericol atât pe ei cât și pe salvatori. Jandarmii montani au avut o misiune grea. Șapte tineri blocati pe munte în Bucegi în noaptea care a trecut, în golul alpin au fost recuperați de către jandarmii prahoveni după mai multe ore de intervenție. Inițial au fost trei persoane, dar ulterior s-a semnalat faptul că alte patru au nevoie de ajutorul echipelor de intervenție. Operațiunea a fost foarte dificilă din cauza zăpezii mari și a pericolului de avalanșă, a ceții și a terenului stâncos.

Jandarmii montani din Sinaia au intervenit în prima faza pentru salvarea a trei schiori care au coborât pe un traseu nemarcat, de la cota 2000 spre 1500, pe Canionul Peleșului şi au rămas blocaţi în Bucegi. În căutarea lor a plecat echipa de intervenție care a avut mari dificultăți, fiind pericol de avalanşă. Primul, un avocat din București a rămas blocat pe o stâncă, iar ceilalţi doi la mică distanță, mai jos. Jandarmii spun ca nu aveau ce căuta pe acolo deoarece nu este traseu pentru schiori.

Între timp, numărul turiştilor blocaţi a ajuns la şapte, după ce alţi patru schiori au dorit din teribilism să coboare prin pădure, de la cota 1.400, iar în momentul în care nu au mai putut înainta au apelat 112. La acţiunea de salvare au participat şase jandarmi, operațiunea fiind deosebit de dificilă din cauza pericolului de căderi de zăpadă de pe versanți și a vizibilității reduse, sub 5 metri. Meteorologii au anunţat că riscul producerii avalanşelor în Munţii Bucegi este însemnat, de gradul trei pe o scară de la unu la cinci, întrucât zăpada proaspăt depusă nu are aderenţă la straturile mai vechi.

 

 

 

Comenteaza

comentarii

reclama ta