SCANDAL ÎNTRE SALVAMONT ȘI JANDARMERIA MONTANĂ

SCANDAL ÎNTRE SALVAMONT ȘI JANDARMERIA MONTANĂ

O misiune de salvarea a unor turiști rămași blocați pe munte după ce telegondola nu a mai funcționat din cauza fenomenului freezing rain, a dus la un adevărat scandal și o bătălie a comunitatelor de presă între Salvamont și Jandarmeria Montană. Salvamontiștii susțin că jandarmii își atribuie merite pentru intervențiile din munți fără să fie prezenți la acțiuni. De cealalta parte, jandarmii au venit cu un răspuns în care ofera detalii despre misiune.
100 de turiști printre care și o femeie însărcinată în opt luni și fiica ei de trei ani au rămași blocați pe munte după ce ploaia îngheţată a blocat echipamentele de transport pe cablu. Turiștii au rămas blocaţi fie pe munte la cota 2000, fie şi mai rău, chiar în gondolele care urcă de la Cota 1400 la Cota 2000. O parte dintre turiști au coborât cu un ratrack, alții însoțiți de salvatori. Jandarmii montani au anunțat că au intervenit în zonă și i-au sprijinit pe turiști până la coborâre. La puțin timp, reprezentanții Salvamont au emis un comunicat de presă în care acuză “practicile incorecte” ale Jandarmeriei Române.


COMUNICAT DE PRESĂ SALVAMONT
„Salvamont Romania dezaprobă practicile incorecte folosite de către Jandarmeria Montană prin care își atribuie și promovează în presă acțiuni de salvare realizate de către salvamontiști. Ultima situație de acest gen a avut loc în ziua de joi 24 ianuarie, când jandarmii montani au emis comunicate către presa scrisă și audiovizuală, atribuindu-și salvarea a zeci de oameni blocați în telegondola din Sinaia sau coborâți de la cota 2000. Operațiunea de salvare a fost executată integral doar de către salvamontiștii din Sinaia, împreună cu angajații domeniului schiabil Sinaia, care au organizat turiștii în grupuri ce au fost coborâte pe schiuri, pe jos sau cu mașinile de bătut zăpada. Salvamontiștii din Sinaia declară că abia la 40 de minute de la încheierea acțiunii de coborâre a turiștilor au apărut și primii jandarmi la poalele muntelui”.


Se arată în comunicatul Salvamont. Jandarmeria montană a ieșit cu un alt comunicat în care neagă acuzațiile.


COMUNICAT DE PRESĂ JANDARMERIA MONTANĂ
“Referitor la unele afirmații bazate pe informații false despre modul de desfășurare a acțiunii de salvare din data 24.01.2019, de la cota 2000, facem următoarele precizări:
-jandarmeria montană nu și-a asumat nici o acțiune de salvare a turistilor de la cota 2000, fiind doar o acțiune de sprijin si conducere a acestora între telegondola de la Furnica și telecabină;
– colegii noștri au fost la cota 2000 începând cu ora 10.30;
– apelul pe 112 a fost la 11.15;
-o parte dintre turiști au fost conduși de către jandarmii montani către telecabina de la cota 2000 pentru a fi coborâți la cota 1400;
-jandarmii ce apar în fotografia facuta la cota 1400 intrau schimbul II, nu au apărut dupa 40 de minute, cum eronat s-a spus”.


Între timp și între turiști și reprezentanții gondolei a izbucnit un conflict după ce oamenii i-au acuzat de iesponsabilitate pentru că au pornit instalația și au permis urcarea turiștilor deși existau probleme din cauza vremii. Aceștia au anunțat că vor returna banii pe bilete.

Comenteaza

comentarii

reclama ta