SALVAȚI DIN CALEA GERULUI

SALVAȚI DIN CALEA GERULUI

Vremea rece și căderile de zăpadă din ultimele zile i-au pus în pericol pe oamenii străzii. Adăpostiți în scări de blocuri, printre ruine sau în zone transformate în ghetouri, mulți sunt găsiți de autorități în hipotermie sau cu afecțiuni grave. Șansa lor o reprezintă adăpostul de noapte din Târgoviște. Aici primesc un ceai cald, un pat și posibilitatea de a petrece noaptea în condiții decente. Pentru unii a devenit singurul acoperiș deasupra capului după ce de ani buni stau pe străzi, alții refuza vehement ajutorul și preferă să rămână în frig.
Pe nea Andrei l-am găsit la Centrul de noapte Speranța din Târgoviște. De mai bine de zece ani a rămas fără o locuință. Spune că în tinerețe a avut o familie, însă l-au izgonit. A muncit prin țară, a locuit temporar în mai multe orașe, dar la bătrânețe s-a întors la Târgoviște. Nu mai are pe nimeni și spune că adăpostul de noapte este singura lui șansă de a trece iarna cu bine.
La centru primește un ceai cald, își poate găti ceva și doarme peste noapte. Pe timpul zilei mai muncește pentru a-și câștiga o pâine. Spune că are o pensie pe caz de boală, dar care nu-i ajunge pentru a-și găsi o locuință.
Ca el, foarte mulți vin noapte de noapte la centrul din Târgoviște.
Unii însă preferă să înghețe în frig decât să respecte niște reguli. În centru nu au voie să consume alcool, trebuie să păstreze curățenia și să aibă un comportament decent. Pentru că nu se pot abține de la vicii, refuză să meargă în centru. Raziile polițiștilor locali s-au înmulțit în această perioadă. Noapte de noapte aproape sunt căutați pe străzi cei fără adăpost și duși în centru.
Cei care refuză ajutorul își pun viața în pericol. Luni, un bărbat fără adăpost a ajuns la Spitalul din Târgoviște după ce a suferit arsuri cauzate de un foc pe care îl făcuse pe stradă ca să se încălzească.

Comenteaza

comentarii

reclama ta