S-AU “LUPTAT” PENTRU AGHEASMĂ

S-AU “LUPTAT” PENTRU AGHEASMĂ

Imbulzeala, nervi intinsi la maximum si agitatie. Credinciosii veniti sa ia parte la sluijba de Izvorul Tamaduirii de la Manastirea Nucet s-au certat ca la usa cortului si s-au impins pentru a ajunge mai repede la butoaie. Unii stateau de ore in sir la coada, asa ca nu au mai rabdat si de aici pana la scandal a fost doar un pas.
Biserica Ortodoxa sărbătoreşte în fiecare an, în prima vineri după Paşte Izvorul Tămăduirii. Este un praznic închinat Maicii Domnului. Crestinii ortodocşi vin în această zi la biserică pentru a lua parte la slujba de sfinţire a apei, cunoscută şi sub numele de Aghiasma Mică. La Mănăstirea Nucet din Dâmboviţa slujba de sfinţire a apei a fost oficiată de Arhiepiscopul şi Mitropolitul Târgoviştei, Nifon.
Peste 1000 de credincioşi au venit pentru a prinde o sticlă de apă sfinţită. După terminarea Sfintei Liturghii, soborul de preoţi a mers la fântana de leac , de lângă mănăstire, unde au împărţit agheasmă. Spiritele s-au încins rapid şi oamenii s-au îmbulzit să ajungă primii la butoaiele cu apă. Situaţia se repetă an de an, aşa că jandarmii au montat garduri de protecţie.
Dâmboviţenii cred în puterea tămăduitoare a apei sfinţite în această zi la fântâna Mănăstirii Nucet.
Sărbătoarea aminteşte de vindecarea unui orb care şi-a recăpătat vederea după ce s-a spălat pe faţa cu apa dintr-un izvor aflat într-o pădure din apropierea Constantinopolului.

 

Comenteaza

comentarii

reclama ta