ROMII AU EVITAT MUNCA…

ROMII AU EVITAT MUNCA…

Au fost chemati la munca, dar au preferat sa stea acasa si sa se planga ca nu au cu ce sa isi intretina familiile. In Targoviste a fost organizata Bursa locurilor de munca pentru romi. Au fost puse la bataie 130 de job-uri, in timp ce la deschiderea evenimentului, numarai pe degete oamenii interesati sa se angajeze. In plus, patronii au asteptat ceva timp pana cand romii au venit la stand-ul lor, pentru ca a fost o misiune aproape imposibila pentru ei completarea unui CV.

Chiar langa Partida Romilor, unde s-a tinut Bursa locurilor de munca, un targovistean aduna pet-uri din tomberoane. Este trecut de 50 de ani si se plange ca nu are niciun venit: nici pensie, nici ajutor social. Singurii bani pe care ii obtine sunt din vanzarea pet-urilor adunate din gunoaie la centrele de reciclare. Intrebat de ce nu participa la Bursa locurilor de munca, barbatul spune ca este convins ca nimeni nu va il va angaja, de aceea nici macar nu se deranjeaza sa isi incerce norocul. Isi continua drumul, tintind un alt tomberon unde sa cotrobaie dupa pet-uri.

Lucrurile nu stauiunile diferit nici la bursa, unde la deschidere nu erau prezenti nici macar 20 de romi, in timp ce angajatorii ofereau aproximativ 130 de posturi. O motivatie pentru absenta romilor, o gaseste reprezentantul lor.

Pentru putinii romi veniti la bursa, problemele au inceput inainte sa ajunga in fata patronilor. Completarea unui CV a fost o adevarata aventura pentru ei si nu s-au descurcat fara ajutor.

Chiar daca putini, au fost si romi care au dorit sa se angajeze. Este si cazul acestor targovistence care au absolvit cursuri de calificare. Din pacate insa, sperantele li s-au naruit cand au ajuns in fata angajatorilor. Ele isi doreau un loc de munca, insa pentru ca nu au experienta, reprezentantul firmei le-a facut o alta oferta: cursuri de calificare gratuite. Asta in conditiile in care ele abia au absolvit un astfel de curs.

Altii au venit sa isi angajeze rudele. Este si cazul acestei femei, care a venit cu o nepoata. Nici ea nu are salariu sau pensie, insa spune ca este prea batrana sa mai lucreze. Se multumeste cu ajutorul social primit de la stat.

Bursa locurilor de munca pentru romi a fost una fulger. Oamenilor le-a luat mai mult timp sa completeze CV-urile, decat sa le depuna.

ECHIPA: Madalina Zabava / Ciprian Rusa

http://youtu.be/oA7up92Ghas

 

Comenteaza

comentarii

reclama ta