ROMÂNEŞTI VS. IMPORT

ROMÂNEŞTI VS. IMPORT

Din ce in ce mai putine rasaduri romanesti! Semintele de import castiga an de an teren in defavoarea semintelor romanesti. Taranii spun ca legumele din semintele de import sunt mai rezistente decat cele romanesti insa recunosc ca gustul nu este acelasi. Preturile rasadurilor pornesc de la 1 leu firul insa producatorii sunt dispusi sa negocieze pentru cantitati mai mari.De ani de zile răsadurile româneşti sunt de fapt răsaduri de pe alte meleaguri. Legumicultorii cumpără seminţele de la magazinele specializate şi recunosc că marfa nu este românească şi nici gustul nu este cel pe care îl ştiam din copilărie. Diferenţa este că soiurile de import sunt mai rezistente iar marfa transportată la piaţa nu se mai strică. Mai sunt însă legumicultori care preferă să cultive semineţele roşiilor româneşti renumite pentru gust şi dimensiune. Oamenii păstrează sămânţa an de al de la plantele cultivate iar cunoscătorii recunosc imediat roşiile româneşti chiar de la răsaduri. Munca începe din ianuarie deşi s-ar zice că iarna legumicultorii îşi trag sufletul după un sezon de muncă grea însă în realitate aceştia încep din ianuarie să se ocupe de răsaduri.Roşia produsă din sămânţă românescă are o perioadă de coacere mai scurtă şi astfel că rezistă mai puţin pentru că la o zi după culegere începe să se înmoaie dar gustul este inegalabil. Roşia produsă din seminţe de import este mai rezistentă putând sta mai bine de o săptămână fără să se înmoaie însă consistenţa ei este tare, lemnoasă iar românii evită acest gen de produse. Din păcate staţiunile de cercetare din întreaga Românie sunt pe butuci iar singurii care duc tradiţia mai departe şi păstrează viu soiul românesc sunt legumicultorii care transmit acestă meserie din generaţie în generaţie.

Comenteaza

comentarii

reclama ta