RISCURILE EXPUNERII LA SOARE

RISCURILE EXPUNERII LA SOARE

Frumusetea cere sacrificii, dar, ce e mult strica! Pe acest principiu medicii recomanda precautie pe timpul verii, cand ne expunem la soare. Un bronz frumos nu se obtine stand ore in sir in bataia razelor solare, ci gradat. In plus, la plaja nu trebuie mers pana ce pe corp nu se aplica spray-uri, lotiuni si unguente cu factor mare de protectie. Produsele trebuie cumparate numai din locuri autorizate, farmacii si nu de pe plaja sau de la colt de strada de la comerciantii abulanti.

In timpul verii, cand soarele arde cu putere, creste si riscul de arsuri solare, alergii ori si mai grav de cancere de piele. De aceea medicii ne sfatuiesc sa nu plecam la mare pana ce nu ne expunem la soare gradat. Intai la iarba verde, la piscina si abia apoi pe tarmul marii, unde briza poate fi inselatoare si atunci nu ne mai dam seama care este temperatura pe care corpul nostru trebuie sa o suporte.  Mai mult, specialistii sustin ca se pot alege cu arsuri mai mari cei care stau pe saltea, merg pe apa, in barca sau skijet, pe suprafata apei, unde luciul se comporta ca o oglinda ceea ce face ca insolatia aproape sa se dubleze.

Pentru ca sezonul cald este de abia la inceput, la cabinetul de dermatologie din Spitalul Judetean targoviste nu au aparut inca pacientii cu arsuri. In schimb s-au prezentat cei cu alergii, date de algele din mare sau chiar de cremele de protectie solara folosite. De aceea, trebuie acordata o mai mare atentie locurilor din care sunt cumparate acestea.

Atente, cand se expun la soare, trebuie sa fie in special persoanele care au numeroase alunite. Razele solare putand deveni un dusman pentru ele. In anii trecuti in spitalele din tara se derula un program de depistare precoce a celor cu risc crescut de a dezvolta cancere de piele din cauza nevilor pigmentari. Dar pentru ca numarul celor care s-au prezentat la consult a fost mult prea mic, programul a fost sistat. Anul trecut la cabinetul din Targoviste numai 5 persoane s-au aratat interesate de acest program.

Echipa: Corina Slămnoiu/ Răducu Rădoi

https://www.youtube.com/watch?v=Zm_ImtD7mFw

Comenteaza

comentarii

reclama ta