RISCAM SA PIERDEM BANII EUROPENI

Nu lasati banii europeni sa se intoarca la Bruxelles! Acesta este indemnul reprezentantilor Agentiei de Dezvoltare Regionala Sud Muntenia, dupa ce mai multe proiecte cu finantare europeana risca sa nu poata fi finalizate. Vorbim despre proiecte mari si din judetul Dambovita.

In perioada 28-29 mai, va avea loc o intalnire a comitetului de monitorizare si se va stabili ce se va intampla in cadrul Programului Operational Regional. 30 de proiecte sunt in pericol sa nu fie finalizate in regiunea Sud Muntenia, dupa ce nu s-au incheiat procesele de achizitii publice sau contractele pentru lucrari. S-au inregistrat contestatii dupa contestatii sau proiectele se suprapun cu cele din programul de mediu. Este si cazul asfaltarilor, care nu pot incepe din cauza ca pe aceeasi suprafata se vor efectua lucrari de canalizare. In alte cauzri, firmele care au castiga licitatiile au intrat in faliment. Este si cazul Palatului Brancovenesc de la Potlogi, unde este posibil ca lucrarile sa stagneze tot anul.

Si lista proiectelor dambovitene care risca sa nu fie finalizate poate continua cu Planul Integrat de Dezvoltare Urbana a Targovistei sau centura municipiului. Isi asteapta in schimb finantarea, 100 de milioane de lei, proiectul Drumul Subcarpatica, drum care ar urma sa lege judetele Arges, Dambovita si Prahova si proiectul Valul Cetatii Targovistei, cu o valoare de 75 de milioane de lei. De bani europeni ar trebui sa beneficieze si sapte unitati de invatamant din Dambovita, doua fiind din Pucioasa.

Reprezentantii ADR Sud Muntenia spera ca pana la sfarsitul anului, rata de absorbtie a fondurilor europene sa ajunga la 50%. Fata de oferta, cererea de bani europeni este dubla. In regiunea din care face parte si Dambovita au fost depuse proiecte in valoare de 1,2 milioane de euro, in timp ce se aloca 630 de milioane de euro. Problema este insa ca sunt proiecte cu probleme. Toate vor fi verificate, iar in cazul celor care nu au sanse de finalizare, se va decide rezilierea contractelor de finantare.

ECHIPA: Madalina Zabava / Madalin Anca

[embedplusvideo height=”393″ width=”650″ standard=”http://www.youtube.com/v/uRVuvj0piRE?fs=1″ vars=”ytid=uRVuvj0piRE&width=650&height=393&start=&stop=&rs=w&hd=0&autoplay=0&react=1&chapters=&notes=” id=”ep5459″ /]

Comenteaza

comentarii