REȚINERI ÎN DOSARUL DE ACHIZIȚII ILEGALE

REȚINERI ÎN DOSARUL DE ACHIZIȚII ILEGALE

Cinci persoane săltate de polițiștii din Giurgiu, în urma celor peste 100 de percheziții organizate miercuri în 25 de județe, nu au mai plecat din sediul poliției. Polițiștii au emis pe numele lor ordonanțe de reținere pentru 24 de ore și i-au băgat în arest. Astăzi vor fi duși în fața magistraților cu propuneri de arestare preventivă. Sursele noastre susțin că nu vor fi singurii care vor ajunge după gratii. Ancheta investigatorilor a scos la lumină nereguli grave făcute în primării, dar și în alte instituții din țară cu firme din județul Olt, care nu aveau angajați, dar încasau venituri de milioane de euro.

Polișțistii giurgiuveni de la investigarea fraudelor au descins miercuri în peste 100 de locații din București și 25 de județe. Multe dintre percheziții au fost la sediile unor primării și ale unor instuituții de învățământ. Anchetatorii susțin că anumite firme din Olt, cu sedii în locuințe învecinate, fără angajați și care îți țineau actele în lădițe de banane, au reușit să obțină milioane de euro din lucrări cu instituțiile publice. Procurorii spun că în acest dosar prejudeciul se ridică al 2 milioane de euro. Din cercetări a reieșit că mai multe instituții din țară ar fi efectuat plata unor achiziții fictive pentru mărfuri care nu ar fi intrat niciodată în patrimoniul instituției sau plata unor facturi pentru mărfuri supraevaluate, pentru care achiziția era nejustificată, neexistând referate de necesitate sau recepții ale mărfurilor achiziționate. Aceste achiziții ar fi fost făcute de la diferite societăți comerciale care nu au personal angajat, sunt administrate de aceleași persoane fizice, au sediul social și domiciliul fiscal stabilite la adrese apropiate și care au înregistrat venituri doar din încasări de la unități administrativ-teritoriale, instituții de învățământ și alte instituții. Dosarul ar fi pornit din investigații făcute la primăria din Bolintin Vale. Contabilul primăriei se pare că a fost reținut aseară de polițiști. Anchetatorii au mers pe fir și au verificat toate primăriile și școlile care au lucrat cu firmele respective. S-au uluit câte nereguli au găsit. De exemplu, într-o localitate din Giurgiu, pancarta de intrare în localitate a costat nu mai putin de 35 mii de lei. În alte primarii s-au achizitionat diverse bunuri, cum ar fi coșuri de gunoi sau bănci, care nu apar nicaieri, cel mai probabil fiind achiziții fictive. La o școala din Dâmbovița vopsirea unui gard ar fi costat 10000 de lei. Și exemplele pot continua! În Dâmbovița ofiterii de la investigarea fraudelor economice au ridicat documente de la primării sau școli din Potlogi, Hulubești, Poiana, Cornești, Ciocănești, Uliești și Vulcana Pandele.
Din județ nu a fost săltat nimeni până în preșent, însă au fost ridicate zeci de documente, iar investigațiile continuă. În toatal, polițiștii au reținut miercuri noapte cinci suspecți. Patru dintre ei sunt reprezentanți ai firmelor incriminate, iar al cincilea ar fi contabilul din primăria Bolintin Vale, județul Giurgiu. Suspecții vor fi duși în fața magistraților cu propuneri de arestare preventivă. Surse din cadrul anchetei susțin că nu este exclus ca numărul celor reținuți să cresca simțitor.

Comenteaza

comentarii

reclama ta