PROCESUL DE ÎMPĂDURIRE, ÎNTÂRZIAT DE VREMEA CAPRICIOASĂ

PROCESUL DE ÎMPĂDURIRE, ÎNTÂRZIAT DE VREMEA CAPRICIOASĂ

MĂNEŞTI, DÂMBOVIŢA

Nu doar producţia de trufandale a fost întârziată de vremea capricioasă din luna martie, ci şi programul de împădurire a fost îngreunat, din cauza zăpezii şi a apei, care a băltit şi pe suprafeţele forestiere. Este pentru a doua oară, în ultimii ani, când nu se demarează procesul de împădurire în data de 15 martie. Anul acesta, silvicultorii de pe raza Ocolului Silvic Sturzeni au avut şi ajutoare la împădurire, pe elevii Şcolii din Măneşti.

Silvicultorii au intervenit cu diferite utilaje pentru realizarea şanţurilor şi pentru îndepărtarea apei de pe drumurile forestiere pentru realizarea procesului de împădurire, care a fost întârziat cu aproximativ două săptămâni, din cauza vremii capricioase. Astfel, au reuşit să planteze puieţii de Frasin şi Paltin, din dotare. Direcţia Silvică Dâmboviţa a avut un program de împăduriri de 15 hectare integrale, în acest an, pe care il va completa cu încă 10 hectare în munte, unde nici acum nu se poate planta, din cauza stratului consistent de zăpadă.

Cea mai mare problemă cu care se confruntă silvicultorii, după ce au scăpat de vremea capricioasă, este reprezentată de lipsa zilierilor. Direcţia Silvică Dâmboviţa aduce foarte mulţi zilieri din Vrancea, pentru a reuşi să fie la zi cu activităţile forestiere.

Nicuşor Nagâţ are 61 de ani vine tocmai din Vrancea în judeţul Dâmboviţa, unde este zilier la Direcţia Silvică, timp de câteva luni pe an. Vine aici de 14 ani pentru a efectua lucrări de întreţinere a pădurii.

Aici, silvicultorii au fost ajutaţi şi de elevii şcolii gimnaziale din Măneşti să planteze puieţii. Aceştia au fost instruiţi de specialişti şi s-au pus pe treabă.

Ca recompensă pentru munca depusă, elevii un primit câte un pacheţel şi câte un Certificat de viitor, pentru copacii plantaţi. Mai multe sfaturi despre plantarea copacilor, oferite de specialişti, puteţi vedea în emisiunea Ferma şi Ogorul, doar la MDI TV, în fiecare duminică, începând cu ora 14:30.

 

Comenteaza

comentarii

reclama ta