PRIMA ZĂPADĂ I-A PRINS PE UNII NEPREGĂTIŢI

PRIMA ZĂPADĂ I-A PRINS PE UNII NEPREGĂTIŢI

Deşi meteorologii au emis din timp avertizări de cod galben, iarna i-a prins totuşi pe mulţi români nepregătiţi. La vulcanizări s-au format cozi pentru schimbarea anvelopelor, iar angajaţii au muncit la foc continuu tot weekend-ul. Legislaţia din România nu menţionează un interval de timp pentru obligativitatea dotării autovehiculului cu anvelope de iarnă, însă şoferii trebuie să se adapteze la condiţiile de drum, în caz contrar riscă sancţiuni.
Luni, la primele ore ale dimineţii în parcările blocurilor din Târgovişte era agitaţie. Târgoviştenii au ieşit mai devreme să-şi verifice maşinile pentru a putea pleca spre şcoala copiilor sau serviciu. Şi dacă unii se aşteptau la peisajul alb, pe alţii i-a luat prin surprindere, deşi ne apropiem de sfârşitul lunii noiembrie. În timp ce pietonii au făcut slalom prin bălţi, şoferii şi-au curăţat autoturismele. Unii au văzut jumătatea plină a paharului, era nevoie de ploaie şi zăpadă pentru agricultură, alţii s-au plâns de trafic.
Şoferii au fost prinşi din nou nepregătiţi.
La vulcanizări s-au format cozi în toate cele trei zile de weekend, iar luni dimineaţa încă mai soseau şoferi luaţi prin surprindere de condiţiile meteo.
Legea din România nu prevede un termen anume la care trebuie schimbate anvelopele şi puse cele de iarnă, însă se specifică faptul că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când începe să ningă, indiferent de perioadă, cât timp este carosabilul acoperit de zăpadă. Amenda pentru şoferii care circulă pe drumurile acoperite de zăpadă, gheaţă sau polei cu anvelope de vară se poate cifra între 9 şi 20 de puncte de amendă, acestea fiind echivalente cu o sumă cuprinsă între 1.305 şi 2.900 de lei.
Salvamontiştii sunt în alerta şi îi sfătuiesc pe turişti să nu pornească în drumeţii nepregătiţi şi să evite traseele greu accesibile. Jandarmii montani sunt la datorie şi reamintesc şoferilor să nu pornească la drum fără cauciucuri de iarna şi dotările necesare.
Meteorologii anunță ninsori și în zilele următoare, dar și o scăderea a temperaturilor.

Comenteaza

comentarii

reclama ta