PREȚUL CARTOFULUI CREȘTE CA FĂT-FRUMOS

PREȚUL CARTOFULUI CREȘTE CA FĂT-FRUMOS

Prețul cartofilor în România crește mai ceva ca Făt-Frumos. Asta și pentru că cei autohtoni sunt din ce în ce mai rari, iar țara noastră importă cu fiecare an din ce în ce mai multe semințe de la străini. Potrivit Institutului Național de Statistică, prețurile au crescut în ultimul an cu 4%. Și dacă anul trecut producătorii trăgeau un semnal de alarmă și anunțau producție scăzută, anul acesta veștile sunt și mai proaste. Recolta va fi slabă, iar pentru a recupera o parte din investiție, prețurile vor fi piperate.
În magazine și piețe tarabele sunt pline de soiuri de import. Cartofii autohtoni au devenit o raritate. Producția scăzută din ultimii ani, vremea capricioasă, dar și faptul că importăm pe bandă rulantă soiuri din afară, au făcut ca prețurile să sară în aer și cartofii românești să devină un lux. Pulsul cartofilor se ia cel mai bine la Lungulețu, unul dintre cele mai mari bazine legumicole din țară. Aici oamenii sunt din ce în ce mai pesimiști. Dacă 2018 a fost un an slab, 2019 se anunță unul și mai negru.
Oamenii se plâng că în ultimii ani s-au tot împrumutat și nu scot nici măcar investiția.
Și totuși la producători prețul este acceptabil. Până în magazine se dublează de multe ori. Acest domn a oprit să cumpere de la Lungulețu. Îi ia cu doi lei kilogramul, în magazin a găsit și cu patru lei.
Potrivit datelor publicate de INS, cartofii sunt campionii scumpirilor, cu 21% față de decembrie. Legumele și conservele de legume s-au scumpit față de decembrie 2018 cu 15,77%, fructele și conservele de fructe cu 5,16%, citricele cu 5,53%, pâinea 1,36%, combustibilii cu 2,66%, iar tutunul și țigările cu 2,62%.

Comenteaza

comentarii

reclama ta