PREJUDIU URIAȘ. PĂCĂLEAU CASELE DE EXPEDIȚIE. ÎNCĂRCAU MARFA CARE NU MAI AJUNGEA LA DESTINAȚIE

PREJUDIU URIAȘ. PĂCĂLEAU CASELE DE EXPEDIȚIE. ÎNCĂRCAU MARFA CARE NU MAI AJUNGEA LA DESTINAȚIE

Percheziții de amploare în patru județe din țară. Procurorii DIICOT au destructurat o rețea care se ocupa cu frauda informatică și care a creat în doi ani un prejudiciu de 2 milioane de euro.

Procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul teritorial Pitești împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Pitești, București, Ploiești, Brașov și Craiova și ai Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Ilfov au efectuat 46 de percheziții domiciliare pe raza județelor Argeș, Dâmbovița, Olt și Ilfov, într-o cauză în care se efectuează cercetări faţă de 11 suspecți, cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, fraudă informatică în formă continuată și fals informatic în formă continuată.

Simultan, s-au efectuat acte de cercetare penală și de către autoritățile judiciare din Olanda, la nivelul Eurojust fiind constituit un Centru de coordonare.

Potrivit comunicatului DIICOT:

„În fapt, s-a reţinut faptul că un număr de 11 suspecți, folosindu-se de datele mai multor societăți comerciale, pe care le administrau sau le controlau prin intermediul unor persoane interpuse, au accesat site-urile burselor de transport de mărfuri naționale și europene, vizualizând diferite cereri de transport. Ulterior, prin intermediul unor adrese de e-mail de tip spoof (adrese e-mail asemănătoare cu cele ale unor societăți comerciale reale cu profil transport de mărfuri), au contactat casele de expediție care au postat cererile de transport, erijându-se în reprezentanții ai unor societăți comerciale ale căror denumiri erau folosite în mod fraudulos.

Atașând email-urilor transmise fișiere cuprinzând înscrisuri falsificate, suspecții au determinat casele de expediție să emită comenzi de transport în baza cărora s-au prezentat la locul de încărcare sub alte identități, de unde, folosind ansambluri auto având montate plăcuțe cu numere de înmatriculare false, au ridicat mărfuri pe care nu le-au transportat la destinație, valorificându-le în interes propriu.

În această modalitate, suspecții au ridicat de la societăți comerciale din spațiul Uniunii Europene , în principal, metale ( cupru, nichel, aluminiu, plumb), dar și alte tipuri de mărfuri (alimente, haine, panouri solare, anvelope etc.).

S-a reţinut faptul că, prin folosirea a 7 adrese de e-mail spoof, în perioada 2017 – 2019, au fost săvârșite peste 50 de acte materiale, prejudiciul cauzat fiind de aproximativ 2.000.000 de euro”.

Comenteaza

comentarii

reclama ta