PRIMA PAGINĂ » Arges » POVESTEA MINELOR ÎNCHISE ALE ROMÂNIEI

POVESTEA MINELOR ÎNCHISE ALE ROMÂNIEI

de Andrei Oprescu
153 vizualizări

Săraca ţară bogată! Pământul României ascunde bogăţii care dacă ar fi fost exploatate cu cap, astăzi ţara noastră nu ar mai depinde economic de marile puteri ale lumii. Lipsa unei legislaţii clare, a unor planuri strategice şi a unei coerenţe în exploatarea bogăţiilor solului au dus la dezastrul din ziua de astăzi. Este şi cazul exploataţiilor de cărbune. La ora actuală, în România, nicio mină nu mai este profitabilă şi, dacă înainte de 1989 în sectorul minier munceau în jur de 100.000 de persoane, acum în acest sector mai lucrează puţin peste 3.000 de români.

După anul 1990, producţia minieră a României s-a redus drastic, multe dintre exploatații fiind închise şi, ca urmare a acestei măsuri, mulţi minieri au ramas fără un loc de muncă. Un astfel de caz este la Boteni in judetul Arges. Mina din Boteni funcționa de peste 100 de ani. Este situată în Ungureni,iar în perioada de glorie era motorul dezvoltării acestei zone.

În 2005,ministrul Dan Ioan Popescu a decis închiderea minelor neprofitabile printre care figura și mina Boteni. Sute de oameni care trăiau din serviciul de la mină au fost dați afară fără niciun fel de explicație. Au înțeles în acel moment că era sfârștul minei. Acum aici domnește dezastrul. Zidurile abia se mai țin,geamurile sparte,acoperișul deteriorat,toate acestea alcătuiesc tabloul sumbru unde nu demult se desfășura activitatea minei din comuna Boteni. Programul de functionare este afisat, semn ca totul a fost lasat de izbeliste. La fel si teancuri de documente, registre, un cantar vechi si pe scarile unei cladiri zac aruncate parca din fuga o casca si cizmele unui muncitor. Fara un loc de munca, fara o perspectiva si cu guri de hranit acasa, fostii muncitori de la mina din Boteni, judeţul Argeş au avut de înfruntat o provocare imensă: traiul după închiderea minelor. Petre si Marian sunt acum agenti de paza la o firma din Arges. Familiile lor au muncit la mina din Boteni ani la rand si îşi amintesc vremurile de atunci .

Îşi amintesc şi de accidentele din mină, dar şi de greutăţile pe care le-au întâmpinat, dar cel mai important, îşi amintesc de cât de bun era traiul în comunitate când mina încă mai funcţiona.

La începutul anilor 1990, România avea 464 mine de cărbune şi alte minerale. Până în 2004 producţia a fost oprită în 344 dintre cele mai nerentabile mine; 82 dintre ele au fost închise şi s-au încheiat contracte pentru închiderea și ecologizarea a încă 191. La nivel naţional, în anul 2008 a fost aprobată închiderea a 85 de obiective miniere, care se adaugă la cele 462 cu activitate sistată în perioada 1998-2006. În plus, între 2005 şi 2012, prin proiectul de închidere a minelor şi regenerare de mediu şi socio-economică, s-a reuşit închiderea a 23 de mine şi companii miniere.

Un efect benefic al redeschiderii minelor ar fi crearea de locuri de muncă. Într-o mină ar putea lucra între 500 şi 1.500 de oameni. Insa sansele sunt slabe, mai ales ca anii 2017 şi 2018 pun lacătul pe alte activităţi din această industrie.

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe