PEPENI DE GĂEŞTI

PEPENI DE GĂEŞTI

Pepeni de la Dăbuleni? Nu, de la Găeşti! Este răspunsul pe care îl dă zilnic un găeştean, care s-a apucat de cultivat pepeni. Agricultorul a avut noroc cu pământul fertil din grădină, iar pepenii s-au adaptat foarte bine la condiţiile climatice din zonă. Acum, în piaţa din Găeşti, la propriul său magazin, are cei mai dulci pepeni, crescuţi 100% natural, iar clienţii se bucură şi de preţurile mai mici, atât la pepenii verzi, cât şi la cei galbeni.

300 de kilograme de pepene galben recoltează Cristi Bogoi în fiecare zi din grădina sa, aflată în oraşul Găeşti. Pepenii se coc foarte repede, iar producţia depăşeşte puterea de cumpărare din oraş. Agricultorul a testat terenul anul trecut, când a cultivat pepeni pentru prima dată, însă pe o suprafaţa mică. Vâzând că producţia a fost destul de bună, găeşteanul a decis să cultive toată suprafaţa de teren pe care o deţine, 12 000 de metri pătraţi, atât cu pepeni galbeni, cât şi cu pepeni verzi.

La pepeni se munceşte manual, iar Cristi îşi întreţine cultura cu ajutorul familiei. A încercat să ia zilieri, însă, aceştia cer plata cu ora şi trag de timp cât de mult pot. În plus, oamenii care vin la muncă cu ziua îşi bat joc de recoltă, astfel că agricultorul s-a limitat la sprijinul familiei şi al prietenilor.

Munca la pepeni nu este una uşoară. Cristi era la un pas să piardă întreaga producţie în primăvară, când bruma a fost  groasă. Agricultorul a fost inventiv şi şi-a încălzit plantele cu folie şi candele.

Din informaţiile pe care le are, agricultorul ar trebui să culeagă 30-40 de tone/ha, dar nu garantează că totul va merge conform planului. Speră, însă, să aibă unde să îşi vândă marfa.

Comercianţii şi producătorii nu au fost prea încântaţi de faptul că agricultorul vinde marfa la preţuri mai mici. Cristi Bogoi nu a cedat presiunilor, spunând mereu că trebuie să îşi vândă marfa. În plus, vrea să îşi extindă cultura, pentru că soţia sa a accesat un proiect european în acest sens. Mai multe informaţii despre cultura de pepeni puteti afla urmărind emisiunea Ferma şi Ogorul, duminică, începând cu ora 14:30, doar la MDI TV. În cadrul emisiunii vom vorbi şi despre cât de afectate au fost coniferele de frigul din primăvară şi cum stăm la capitolul împăduriri.

 

Comenteaza

comentarii

reclama ta