O LUPTĂ PENTRU SUPRAVIEȚUIRE

O LUPTĂ PENTRU SUPRAVIEȚUIRE

Au muncit aproape o viata, iar acum au ajuns sa traiasca din gunoaiele altora. Sunt varstnici care au zile in care nu pot pune o paine pe masa. Si-ar dori dori sa munceasca dar nu mai au unde. Au lucrat zeci de ani, dar au fost dati afara, fara sa se gandeasca cineva si la ei, ca ii lasa fara posibilitatea de a se intretine. Si statul i-a uitat. Nu primesc ajutoare sociale, pentru ca nu au bani sa isi plateasca impozitele. Acesti oameni au ajuns sa traiasca la limita supravietuirii sau din mila altora.

In fiecare dimineata, tanti Gheorghita isi ia caruciorul si un sac imens si bate toate strazile Targovistei. Cauta pet-uri, pentru ca este singura ei sansa de a aduna banut si de a pune o paine pe masa. Are 53 de ani si niciun venit. Dupa 30 de ani de lucru la o intreprindere, a fost data afara. La pensie nu are dreptul. Povesteste ca vrea sa munceasca, dar patronii o refuza pe motiv ca are peste 50 de ani. Bolnava, a suferit o interventie chirurgicala. Ajunsa in fata unei comisii, i-au spus ca mai poate munci 10 ani fara probleme. Unde sa lucreze, intreaba dezamagita femeia.

Acasa, o asteapta cinci copii, 10 nepoti si un sot care nu lucreaza nici el, pentru ca niciun patron nu l-a primit. Singura ei sursa de venit este din gunoaiele altora. Aduna o zi intreaga un sac imens de pet-uri, pe care abia reuseste sa il care singura, cu ajutorul unui carucior. Ia 20 de lei pe bidoane si da fuga la magazin, sa isi cumpere cativa cartofi si paine. Acasa sunt multe guri de hranit. Situatia ei i-a impresionat pe multi targovisteni. Oamenii stiu ca in fiecare dimineata, tanti Gheorghita vine la poarta lor sa adune pet-uri. O asteapta cu sacii cu pet-uri, pe care ei le pastreaza pentru ea. Multi ii dau si o bucata de paine.

Si asa tanti Gheorghita reuseste sa mai supravietuiasca o zi. O perioada a primit ajutor social. Acum nu ia un leu de la stat, pentru ca nu a avut de unde sa plateasca impozitul la casa.

Tanti Gheorghita isi continua drumul si lupta pentru supravietuire. Nu mai spera insa ca soarele va mai rasari pe strada ei si ca va apuca vremuri mai bune.

ECHIPA: Madalina Zabava / Loredan Bourosu

Comenteaza

comentarii

reclama ta