MISIUNI PE BANDĂ RULANTĂ PENTRU SALVAMONTIȘTI

Avertisment serios din partea salvamontiștilor lansat după weekend-ul care tocmai s-a încheiat: Lucrurile se pot sfârşi într-un sac cu fermoar, au transmis aceștia turiștilor inconștienți care pornesc pe munte fără să fie pregătiți și fără să se informeze asupra traseului. În cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, au intervenit pentru salvarea a doi turiști.

SALVAMONT ARGEȘ

„Acțiune foarte lungă și grea de recuperare a doi turiști din Călărași, persoane complet nepregătite pentru Piatra Craiului, unde ajunseseră nu pe vreo poteca marcată mai expusă, ci chiar pe Brâul de Mijloc, unde s-au blocat. Asta a însemnat o noapte întreagă pierdută de către salvamontiștii câmpulungeni”.

În paralel, colegii lor au desfășurat o altă misiune de salvare.

SALVAMONT ARGEȘ


” La Cota 2000 Transfăgărășan, o altă dovadă a regresiei de la montaniard la „munțoman” este faptul că doi tineri, băuți, au plecat de la tunelul Transfăgărășan spre… Moldoveanu, la ora 14:30. În adidași. Halucinant, nu? În final, au fost reperați în cursul nopții la cabana Podragu, în siguranță”.

Au transmis salvamontiștii. Un alt turist le-a creat probleme după ce s-a rănit grav pe munte, dar nu a știut să ofere date concrete asupra zonei în care se află și s-a aventurat pe un traseu periculos. Trei salvatori din Sibiu și șase din Argeș au intervenit pentru el. Acesta avea piciorul rupt.

SALVAMONT ARGEȘ

„Tânărul evacuat cu elicopterul de sub Caltun, a arătat încă din apelul către 112 faptul că era complet paralel cu muntele, practicand doar un fel de „munțomăneală”. Omul nu știa ce înseamnă căldare alpină, cerând agasat opertorului să definească termenul, nu știa foarte bine numele lacului glaciar dinspre care cobora „.

Salvatorii au intervenit și pentru o turistă cu probleme la genunchi, pe traseul Jepi, în Iezer. Femeia se deplasa greu și a fost ajutată să ajungă la UTVul cu care a fost transportata la baza Voina. În misiunile de la sfârșit de săptămână au fost solicitate și echipaje ale elicopterului SMURD pentru turiștii cu răni grave.

Comenteaza

comentarii

reclama ta