MASA DE PASTE, TOT DE CRIZA

MASA DE PASTE, TOT DE CRIZA

Targovistenii au luat cu asalt pietele, pentru a-si face cumparaturile pentru masa de Paste. Cea mai mare aglomeratie este la carne de miel. Multi se inghesuie sa vada produsele, negociaza, dupa care pleaca fara sa cumpere nimic. Sarbatorile pascale ii prind pe multi targovisteni cu buzunarele cam goale. Traditia costa, asa ca pentru o masa de Paste cu toate preparatele specifice, o familie din Targoviste ar trebui sa aloce un buget de aproximativ 400 de lei.

http://www.youtube.com/watch?v=c9EX4auPPTg

Prima pe lista de cumparaturi pentru masa traditionala de Paste este carnea de miel. In Piata 1 Mai din Targoviste, este coada la miel. Un kilogram se vinde si cu 20 de lei. Unii targovisteni spun ca mielul nu poate lipsi de la masa de Paste, iar preturile li se par acceptabile. Altii insa au venit sa studieze marfa, dupa care au plecat cu mana goala. Este si cazul acestei pensionare, care timp de o jumatate de ora a negociat cu comerciantii, dupa care a plecat sa cumpere tot carne de pui, mai ieftina. Spune ca voia sa cumpere o cantitate mica de carne miel, dar pensia nu ii permite.

Cert este ca targovistenii negociaza pentru fiecare kilogram de carne de miel. Producatorii spun ca preturile sunt mici. Daca anul trecut, un kilogram costa 25 de lei, acum se vinde cu 20 de lei. Cu toate acestea, sunt convinsi ca nu vor avea vanzari record.

Forforta mare in Piata 1 mai din Targoviste este si la tarabele cu legume. Comerciantii spun ca nu au crescut preturile inainte de Paste, sunt la fel ca saptamana trecuta. Targovistenii in schimb studiaza toate ofertele, apoi se opresc la o taraba si negociaza.

Masa de paste ii va lasa pe targovisteni fara cateva sute de lei. In Piata 1 mai din Targoviste, ouale se vand cu 50 de bani, iar un plic de vopsea pentru 10 oua 5 lei. Un kilogram de carne miel costa inter 20 si 22 lei, iar organele de miel- 18 lei kilogramul. Pe tarabe, o legatura de ridichi sau de verdeata costa 50 de bani, una de ceapa verde un leu, la fel si o salata. Pretul unui kilogram de rosii este intre 8 si 9 lei, iar castravetii se gasesc la 7 lei si 50 de bani kilogramul. In concluzie, o masa de Paste, cu produse traditionale: friptura, ciorba si drob de miel, o salata, o sticla de vin, 20 de oua si un cozonac costa 200 de lei. Targovistenii care vor mai mult belsug, vor trebui sa scoata din buzunar in jur de 400 de lei.

ECHIPA: Madalina Zabava/ Eduard Leasa

Comenteaza

comentarii

reclama ta