PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » LEGEA-I PUNE LA MUNCĂ, LIPSA STUDIILOR ŞI LENEA ÎI ŢIN ACASĂ

LEGEA-I PUNE LA MUNCĂ, LIPSA STUDIILOR ŞI LENEA ÎI ŢIN ACASĂ

de Andrei Oprescu
14 vizualizări

Noua lege a ajutorului social ar trebui să rezolve criza de pe piaţa muncii. În realitate însă, lipsa forţei de muncă persistă şi asta pentru că legea prevede sistarea ajutorului atunci când beneficiarul refuză un job, însă în foarte multe cazuri angajatorii refuza şi ei pe bandă rulantă candidaţii pentru că nu au studii. Astfel, acestia îşi primesc în continuare banii fără nicio problemă.
Aceste imagini au fost surprinse în luna martie a acestui an în localitatea Conţeşti din Dâmboviţa. Aici erau sute de asistaţi social care încasau lună de lună banii de la stat şi în loc să presteze munca în folosul comunităţii sau să se angajeze, stăteau la cârciumă şi se plângeau de tot felul de boli. Din această toamnă, noua lege a ajutorului social ar fi trebuit să rezolve această problemă. Practic, cei care refuză locul de muncă, nu merg la bursele de locuri de muncă sau la cursuri de calificare pierd ajutorul social. Ne-am întors în localitatea Conţeşti să vedem cum s-au schimbat lucrurile. Prea puţin, susţin angajaţii de la asistenţa socială.
Din această categorie face parte şi acest bărbat. După 30 de ani în care a trăit din ajutor social, a rămas fără niciun venit pentru că nu şi-a respectat condiţiile.
După 30 de ani în care doar a stat acasă şi a încasat banii, nici prin cap nu-i trece să se mai angajeze acum. Noua lege a ajutorului social l-a lăsat sărac, dar nu i-a vindecat lenea. Legea are însă porţite de salvare pentru unii. Angajatul nu poate refuza munca, dar ce se întâmplă când angajatorul îl refuză? La Bălteni de exemplu numărul asistaţilor social rămâne în continuare mare pentru că aceştia sunt refuzaţi de angajator pe motiv că nu au studii. Doar cinci dintre ei au pierdut ajutorul pentru că nu au vrut să lucreze.
Alţii ar lucra, dar nu au unde. La 62 de ani acest localnic spune că nu mai are unde să muncească.
Ultimele statistici arată că patru din cinci angajatori au dificultăţi în a ocupa posturile vacante.

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe