PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » LĂSATA SECULUI PENTRU POSTUL CRĂCIUNULUI

LĂSATA SECULUI PENTRU POSTUL CRĂCIUNULUI

de Andrei Oprescu
43 vizualizări

14 noiembrie este o zi importanta pentru credinciosi. Cu o zi inainte de intrarea in Postul Craciunului este sarbatorita Lasata Secului. De aceasta zi sunt legate o serie de traditii si superstitii. In această zi, crestinii petrec alaturi de familie si mananca bucate alese. In unele zone, se spune ca „cine lucreaza in aceasta zi il prind frigurile tot anul” si ca „e rau de batut piatra peste holde”.Lasatul Secului reprezinta o sarbatoare care marcheaza ultima zi cand se mai poate manca de dulce, inainte de a incepe unul dintre cele patru mari posturi randuite de Biserica Ortodoxa. De Lăsata Seculuipe masa se pun bucate alese: ciorbă, fripturi, plăcinte şi vin. Aceasta zi este petrecuta in familie si este mare ospat. La desert, se servesc plăcinte cu fructe şi cu legume. Tot in aceasta zi, finii vin la naşi fără a fi chemaţi, cu plocon. Femeile nu au voie să coasă, nu torc şi nu ţes deoarece, dacă face asta, respectiva gospodină va fi lovită de rele şi de boli. Acest post ține 40 de zile, începând cu data de 15 noiembrie și sfârșind la 25 decembrie, lăsând sec în seara Sfântului Filip, pe 14 noiembrie. Totuși, dacă această zi cade fie miercurea, fie vinerea, postul începe încă din seara zilei de 14 noiembrie. Credincioșii nu uită că ziua de Lăsata Secului este una dedicată pomenirii celor adormiți. Se pregătesc mâcăruri de dat de pomană. Biserica a rânduit mai multe zile în care credincioşii au dezlegare la peşte: zilele de sâmbătă şi duminică din perioada 21 noiembrie – 16 decembrie, precum şi la următoarele sărbători: Intrarea în biserică Maicii Domnului (21 noiembrie), Sf. Apostol Andrei (30 noiembrie), Sf. Nicolae (6 decembrie), precum şi în zilele de 3, 4, 13 şi 18 decembrie când se cinstesc sfinţi mai importanţi în Ortodoxie. De Lăsatul Secului se fac şi ultimile nunţi până la sărbătorile de iarnă, pentru că de pe 15 noiembrie, începe Postul Crăciunului. Pentru acest post gospodinele merg in piete si se pregatesc din timp cu legume, fasole, varza si alimente permise de-a lungul celor 40 de zile.

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe