„IUDA”, DRUMUL BLESTEMAT – VIDEO

„IUDA”, DRUMUL BLESTEMAT – VIDEO

Ei nu au indraznit niciodata sa viseze la asfalt, au sperat sa aiba macar un drum pietruit. Dorinta lor nu s-a implinit niciodata, iar acum au ajuns sa creada ca drumul lor este blestemat! 400 de oameni care locuiesc in Catunul Iuda din localitatea Rau Alb sunt condamnati toamna sa inoate prin mocirla, iar iarna, zapada ii izoleaza de civilizatie. De zeci de ani, striga ca vor si ei un drum, dar in zadar. Multi batrani si-au pierdut speranta ca vor mai apuca sa vada drumul cat de cat practicabil. In plus artera, ca in evul mediu, loveste si in cei care au incercat sa investeasca in agroturism.

Nordul Dambovitei, comuna Rau Alb, catun Iuda. Aici locuiesc 400 de persoane. In fiecare iarna, sunt rupti de lume, pentru ca drumul lor este vechi de aproape 300 de ani si arata ca in evul mediu. Este vorba despre o portiune din DJ 712 A, care face legatura intre satul Rau Alb de Jos si comuna Runcu. Nu a fost niciodata asfaltat si nici nu va fi, cred cei care locuiesc pe Iuda. Pentru ei, drumul este totul. Este singura legatura cu lumea civilizata, singura posibilitate de a se aproviziona si de a beneficia de ajutor medical. Numai ca de zeci de ani se lupta cu mocirla sau cu omatul care iarna face ca drumul sa nu poata fi parcurs nici macar pe jos.

Multi dintre tinerii care locuiesc in catunul Iuda au plecat peste hotare. Si-au lasat insa copiii in grija bunicilor. Pentru acesti micuti este o adevarata aventura sa ajunga la scoala din centru. Acum, au parte de un microbuz care ii ia si ii aduce de la unitatea de invatamant. Problema este ca din cauza drumului ingrozitor, autovehiculul nu va mai rezista mult timp. Batranii nu au alta solutie decat sa isi duca nepoteii, in spinare, chiar si 45 de minute, cat iti ia sa ajungi pana in centrul satului, pe Iuda.

Multi dintre cei care locuiesc pe Iuda au renuntat la autoturisme, pentru ca abia reusesc sa mearga cu caruta. Un sofer si-a avariat autoturismul, chiar in timp ce echipa MDI TV se afla la fata locului.

Problema este ca drumul a falimentat si cele cateva pensiuni agroturistice construite in zona.

Oamenii au ajuns sa creada ca drumul lor este blestemat. Altfel nu isi explica de ce de zeci de ani nu se reuseste nici macar pietruirea lui.

ECHIPA: Madalina Zabava / Loredan Bourosu

 

 

 

 

Comenteaza

comentarii

reclama ta