PRIMA PAGINĂ » Utile » DAMBOVITA » INDEMNIZAŢII SPECIALE LA PENSII PENTRU ALEŞII LOCALI

INDEMNIZAŢII SPECIALE LA PENSII PENTRU ALEŞII LOCALI

de Andrei Oprescu
54 vizualizări

Veste bună pentru aleşii locali! Potrivit unui articol adoptat miercuri în Comisia specială pentru elaborarea Codului Administrativ, aleşii locali vor primi indemnizaţii speciale la pensie pentru fiecare mandat. Primarii, viceprimarii, presedinţii şi vicepreşedinţii de consilii judeţene primesc cu bucurie această veste şi spun că aşa se compensează veniturile mici pe care le-au avut până în acest an. Indemnizaţiile vor fi suportate din bugetul de stat.

„Persoanele alese începând cu anul 1992 de către cetăţeni, prin vot universal, egal, direct, secret, respectiv prin vot secret indirect şi liber exprimat, respectiv primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene, care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare, ale vârstei standard de pensionare redusă aşa cum sunt prevăzute în Legea nr 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, sau cele prevăzute de alte legi speciale au dreptul, la încetarea mandatului, la o indemnizaţie pentru limită de vârstă de la data la care li se acordă drepturile de pensie pentru limită de vârstă, dar nu mai devreme de data încetării mandatului aflat în derulare”, se arată în articolul 248 al(1) din proiectul Codului administrativ. Conform modificării, primarii de comune vor primi câte 800 de lei pentru fiecare mandat, primarii de oraşe câte 1 500 de lei/ mandat, iar primarul municipiul Bucureşti va primi la pensie un plus de 3 000 de lei pentru fiecare mandat. Aleşii locali zâmbesc la auzul acestei veşti. Am stat de vorbă cu primarul comunei Doiceşti, din judeţul Dâmboviţa, Mircea Ismail, care este în scaunul de edil şef din anul 1982 şi este cel mai longeviv primar din ţară. Acum are 72 de ani şi este la al şaptelea mandat, după anul 1992.

Cel mai vechi primar din ţară spune că aceste indemnizaţii ar reprezenta o echilibrare cu pensiile parlamentarilor.

Edilul şef de la Doiceşti a ieşit la pensie în 2011 şi spune că după mai bine de 40 de ani de muncă a primit o pensie foarte mică. A compensat cu salariul, care a fost tot prea mic, până în acest an.

Pensiile speciale ale aleşilor locali vor fi suportate din bugetul de stat prin bugetul ministerului cu atribuţii în domeniul administraţiei publice.

Nu vor beneficia de indemnizaţii speciale primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene care au fost condamnaţi definitiv pentru comiterea de infracţiuni.

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe