ÎN PLIN SEZON DE GRIPĂ, FĂRĂ MEDICI DE FAMILIE

ÎN PLIN SEZON DE GRIPĂ, FĂRĂ MEDICI DE FAMILIE

53% dintre localitățile din România nu au niciun medic de familie sau au medici de familie insuficienți, arată cele mai recente date centralizate de Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie. Situația este alarmantă și asta pentru că în plin sezon de gripă și viroze, Ministerul Sănătății recomandă bolnavilor să nu mai ocupe camerele de gardă și să treacă mai întâi pe la cabinetul medicului de familie. Dar ce se întâmplă când nu există? Bolnavii fac coadă la UPU și așteaptă cu orele. 328 de localități (comune) nu au niciun medic de familie, iar 559.611 de locuitori, adică 2,52% din populația României, nu au niciun medic de familie în comuna în care locuiesc. Din peste 1.4oo de localități (comune și orașe) lipsesc 2.187 de medici de familie și doar 1.496 de localități din România (47%) au suficienți medici de familie.

STATISTICI ALARMANTE

328 localități fără medic de familie

559.611 locuitori nu beneficiează de servicii

2,52% populație nu are medic de familie

2187 de medici de familie lipsesc din sistem

47% localități au medici de familie suficienți

Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie a pus la dispoziție și o hartă a acestor localități. La o simplă verificare, am identificat situații-limită în mai multe comune. În Dâmbovița, în mai multe localități nu este niciun medic. Și în Ialomița medicii de familie lipsesc din Bărbulești, unde ar fi necesari 4 medici, dar și de la

LOCALITĂȚI FĂRĂ MEDIC DE FAMILIE DÂMBOVIȚA

ODOBEȘTI

Populație INS- 5.077 locuitori

MF existenți( CJAS)- 0 medici

Necesar MF-3 medici

MORTENI

Populație INS- 2.727 locuitori

MF existenți (CJAS)-0 medici

Necesar MF-2 medici

VULCANA BĂI, VÂRFURI, RĂSCĂIEȚI- 0 medici

LOCALITĂȚI FĂRĂ MEDIC DE FAMILIE IALOMIȚA

BĂRBULEȘTI

Populație INS-7.452 locuitori

MF existenți ( CJAS)- 0 medici

Necesar MF- 4 medici

DRAGOEȘTI, ADÂNCATA, SINEȘTI, COLELIA, REVIGA-0 medici

Probleme sunt și în mai multe localități din Giurgiu, Argeș, Teleorman, dar și Prahova, așa cum reiese și din harta unde sunt indicate localitățile fără cabinete și medici de familie. De ce această criză de medici de familie? Ei bine media de vârstă a medicilor de familie este acum de 55 de ani. Dar, în cel mult 5 ani, unul din patru români nu va mai avea unde să se înregistreze. Medicii de familie au de înfruntat, pe lângă salarizarea slabă, și un sistem informatic care le blochează aproape zilnic activitatea.

Unii pacienți trebuie să parcurgă zeci de kilometri până la un cabinet medical și de multe ori medicul nu este găsit pentru că deservește mai multe localități. Alții merg direct la urgențe pentru a fi tratați, deși nu reprezintă o urgență.

Comenteaza

comentarii

reclama ta