ÎN LACRIMI PRINTRE DĂRÂMĂTURI

ÎN LACRIMI PRINTRE DĂRÂMĂTURI

Au fost nevoiți să plece din casele făcute chiar cu mâinile lor, din locurile în care și-au scris poveștile de viață, dar nu pot sta departe de zidurile înghițite de pământ, în urma alunecărilor. Merg în fiecare zi printre ruine și încearcă să salveze cât mai multe bunuri. Cu lacrimi în ochi și fără speranțe, pentru că ajutorul primit de la stat este extrem de mic, oamenii se gândesc cu groază că până la iarna nu vor avea un acoperiș deasupra capului.

Ion Mareş este printre primii păgubiţi de la Văleni. Casa, pe care a făcut-o cu mâinile sale şi în care a investit doar în ultimul an aproximativ 2 miliarde de lei vechi este înghiţită de pământ. Bărbatul vine în fiecare zi printre ruine şi încearcă să salveze bunurile care nu au fost distruse în urma alunecării de teren.

Doamna Maria are 75 de ani. Una dintre casele din gospodăria sa s-a prăbuşit sub ochii ei. Bătrâna s-a adăpostit la rude, dar vine în fiecare zi la casa dărâmată şi scoate dintre ruine bunurile dragi.

De la stat s-au dat foarte puţini bani. 5 000 de lei de la Crucea Roşie şi, se pare, la Văleni, între 5 000 şi 10 000 de lei de la Guvern, deşi în cealaltă localitate, la Glodeni, fiecare familie a primit câte 10 000 de lei.

Deşi s-au adăpostit pe la rude, oamenii vin în fiecare zi la locuinţele distruse de alunecările de teren pentru a mai salva din bunuri. În tot acest timp, autorităţile fac studii de specialitate, finanţate de ANIF Bucureşti. În urma alunecărilor de teren, 20 de familii au fost evacuate, iar oamenii nu ştiu în ce direcţie să o apuce. În localitate, primăria nu deţine terenuri intravilane, iar localnicii care au terenuri de vânzare au mărit brusc preţurile. Speranţa oamenilor rămâne tot în firmele de asigurări.

 

 

 

Comenteaza

comentarii

reclama ta