FRIGUL AMENINŢĂ CULTURILE DE MERE

FRIGUL AMENINŢĂ CULTURILE DE MERE

Vremea capricioasă le pune mari probleme pomicultorilor de pe Valea Dâmboviţei. După ce ne-am bucurat de temperaturi de vară, meteorologii anunţă că până la sfârşitul săptămânii mercurul din termometre va coborî până la limita îngheţului. Dacă atenţionările specialiştilor se vor adeveri, pomicultorii spun că recolta de mere este compromisă în acest an.

Domnul Vergil are 52 de ani şi se ocupă de livezile de mere, de mic copil. A moştenit pasiunea pentru pomicultură de la părinţii săi, care au lucrat la Staţiunea Pomicola Voineşti, iar acum se teme că gerul va înnegri florile merilor şi astfel fructele nu se vor mai dezvolta.

Pomicultorul a stropit cele două hectare de livadă de două ori până acum, împotriva dăunătorilor, care au apărut mai devreme tot din cauza vremii de neînţeles. Ba a plouat, ba a fost mai cald şi merii au înflorit mai devreme. În ciuda eforturilor depuse, culturile pot fi distruse imediat de gerul anunţat de meteorologi.

Frigul afectează şi merele de anul trecut, pe care pomicultorii de pe Valea Dâmboviţei se chinuie să le vândă.

Doamna Maria nu are livezi atât de întinse, însă, recolta de anul trecut, de pe suprafaţa mică de teren pe care o deţine, s-a stricat mai mult de jumătate. Femeia încearcă să ţină la preţ, dar degeaba. Acum, recolta de anul acesta este ameninţată de frig.

Pomicultorii de pe Valea Dâmboviţei speră că gerul nu va fi puternic şi de durată, astfel încât să nu le compromită recolta de anul acesta. Meteorologii anunţă la finalul săptămânii temperaturi de 0 grade Celsius sau chiar valori cu minus în zonele mai joase, în timp ce pentru crestele montane au fost emise atenţionări Cod Portocaliu de ninsori abundente şi viscol.

Comenteaza

comentarii

reclama ta