FORȚAȚI SĂ FACĂ PERFORMANȚĂ PESTE HOTARE

FORȚAȚI SĂ FACĂ PERFORMANȚĂ PESTE HOTARE

Sportivii români sunt obligați să se antreneze și să facă performanță peste hotare și asta pentru că în România autoritățile reușesc să pună pe brânci sport după sport. Dezinteresul, finanțarea slabă și încăpățănarea de a pune gheara pe anumite investiții deși nu se face nimic pentru a le îmbunătății și menține în funcțiune, fac ca țara noastră să piardă din ce în ce mai mult al capitolul imagine, turism și performanță. Pârtiile de bob-sanie din România au rămas doar amintiri. A mai trecut o iarnă și singura pârtie omologată de federația internațională pentru bob de la Sinaia este tot în paragină.

Ascunsă printre buruieni, degradată și transformată într-o fantomă. Așa arată pista de bob-sanie de la Sinaia. Deși inexistența bazelor sportive de pregătire specifică pentru bob-sanie este o problema veche de ani de zile, până acum nu s-a făcut nici măcar un demers. Pe vremuri, pe perioada iernii, în zonă era agitație. Acum e una dintre clădirile aflate sub pista de bob de la Sinaia stă însemnele Federației de Bob și cam atât. Construcția este un pericol public însă asta nu pare să deranjeze pe nimeni. Sau cel puțin nu statul român…deși la nivel național nu există pârtiile necesare pentru un astfel de sport, iar competițiile se desfășoară în străinătate.

Ion Panţuru şi Nicolae Neagoe au cucerit singura medalie olimpică pentru România la sporturile de iarnă în 1968. Ei au avut atunci al treilea timp din concurs. Un rezultat de care ne amintim doar din patru în patru ani, când facem bilanţul performanţelor olimpiadelor, dar de care uităm când vine vorba de investiții.

Peste 10 milioane de euro ar costa refacerea pistei. Reprezentanții statului ridică din umeri. Cei care s-au perindat rând pe rând pe la conducerea ministerului au tăcut, au lăsat timpul să treacă și au refuzat cu orice preț cedarea pârtiei pentru ca alții să investească în ea. Sportivii români au ajuns astfel într-o situaţie incredibilă. Începând cu 2007, campionatele naţionale de bob şi sanie se dispută în afara ţării. Destinaţia aleasă este Austria, acolo unde românii concurează pe pârtia de la Innsbruck.

Autoritățile locale din Sinaia spun că au făcut nenumărate cereri pentru a prelua ista, dar în zadar.

În urmă cu câțiva ani se anunța cu surle și trâmbițe faptul că se va construi o pistă artificială pentru bob, sanie și skeleton. Inițiativa nu a avut însă și o finalitate.

Comenteaza

comentarii

reclama ta