FORMULARUL E112, ȘANSĂ PENTRU BOLNAVII ROMÂNI

FORMULARUL E112, ȘANSĂ PENTRU BOLNAVII ROMÂNI

Formularul E112 este pentru mulți români o șansă la viață. Într-un sistem medical cu multe hibe, cu din ce în ce mai puțini specialiști și cu lipsuri în ceea ce privește aparatura și medicamentele, românii care au nevoie de tratament performant sau operații complicate au șansa să beneficieze de intervenții în clinici din Europa decontate de statul român. Deși această modalitate este ca o gură de oxigen pentru bolnavi, sunt situații în care medicul curant nu dă avizul sau pacientul se încurcă în birocrație. Casa de Sănătate Dâmbovița este printre puținele din țară unde solicitările se rezolva chiar și în 24 de ore și pacientul primește astfel șansa de a pleca la tratament peste hotare.
Cum din ce în ce mai mulți specialiști români aleg să plece în străinătate, iar spitalele din România duc lipsă de aparatură de înalt nivel, dar și de medicamente performante, de câțiva ani a fost introdusă o modalitate prin care români se pot îndrepta către serviciile oferite de alte state din UE. Există mai multe modalități prin care aceste servicii pot fi plătite, total sau parțial, prin case de asigurări din România sau din bugetul Ministerului Sănătății. Una dintre ele este formularul E112. În Dâmbovița în anul 2018 au venit 8 solicitări la CJAS pe acest formular. Pacienții primesc aviz rapid, însă până să ajungă cu documentele la casa de sănătate, trebuie să obțină mai întâi aviz de la medicul curant.
Pentru a putea beneficia de ajutor din partea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate trebuie îndeplinite două condiţii:
CONDIȚII FORMULAR E 112
-tratamentul respectiv se regăseşte printre serviciile medicale prevăzute în pachetul de servicii de bază de care beneficiază asiguraţii din sistemul de asigurări sociale de sănătate din România;
-acest tratament nu se poate acorda în România în intervalul de timp necesar, luând în considerare starea curentă de sănătate a persoanei solicitante şi evoluţia probabilă a bolii.
În 2018 pacienți din Dâmbovița au plecat la tratament în Italia, Franța, Germania și Austria. Cele mai multe solicitări au fost pentru copii.
Formularul E112 se eliberează înainte de plecarea pacientului beneficiar la tratament. Formularul poate fi emis şi după plecarea pacientului, în caz de forţă majoră. Contravaloarea serviciilor medicale efectuate în baza formularului E112 se poate deconta numai între instituţii pe bază de facturi.

Comenteaza

comentarii

reclama ta