PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » FINANȚAREA ȘCOLILOR, O PROBLEMĂ

FINANȚAREA ȘCOLILOR, O PROBLEMĂ

de Andrei Oprescu
8 vizualizări

Școlile sunt obligate să ia măsurile necesare pentru a se încadra în cheltuielile de personal aprobate prin Legea bugetului de stat pentru anul 2018. Aceste cheltuieli sunt stabilite în funcție de costul standard per elev, care este calculat fără să se țină cont de realitatea din școli, spun sindicaliștii din învățământ. Este motivul pentru care multe unități riscă să nu aibă bani de salarii, iar profesorii sunt nevoiți în unele cazuri să vină de acasă cu materialele didactice.
Un nou an școlar, aceleași probleme. În condițiile în care numărul elevilor scade din ce în ce mai mult de la an la an, numai în Dâmbovița fiind închise anul acesta 21 de unități de învățământ, problema finanțării școlilor este una stringentă. Cel puțin pentru factorii implicați direct în procesul de educație, căci în rândul guvernanților pare să nu aibă ecou.
Federația Sindicatului Liber din Învățământ cere urgent regândirea modului de calcul al acestui cost standard, care trebuie să țină cont de toate particularitățile existente pentru o unitate de învățământ. Elevii şi profesorii nu trebuie să fie sacrificaţi pentru că o școală nu se încadrează în limitele de cheltuieli, spun sindicaliștii.
Această variantă nu este nici pe departe o soluție, ci doar un mijloc la limita legii găsit de școli pentru a reuși să plătească dascălii în lipsa unei finanțări corespunzătoare. Doamna Manuela David este profesor de engleză la o școală din Târgoviște și membru al sindicatului. Problema îi este cunoscută.
Pe lânga plata profesorilor finanțarea ar trebuie să asigure și dotarea corespunzătoare a școlilor. În lipsa banilor de la bugetul de stat și cu acest mod de calcul per elev a finanțării, profesorii sunt puși în situația de a compensa lipsurile cu resurse proprii.
Finanțarea prin cost standard per elev nu este suficientă nici la colegiile sau liceele de prestigiu care nu se pot încadra în cheltuielile aprobate, deși au numărul necesar de elevi. Și asta pentru că aici predau cadre didactice cu gradul didactic I, cu gradații de merit sau doctorate, care trebuie să fie remunerate pe măsură.

 

 

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe