FEMEI DE 10

FEMEI DE 10

MDITV continuă campania FEMEI DE 10! Astăzi aflăm poveștile frumuseților aflate dincolo de porțile unuia dintre cele mai stricte penitenciare din România: Mărgineni. Când și-au ales meseriile, și-au lansat singure o provocare dificilă, dar au învățat în timp să se motiveze, să impună respect și limite și să facă față cu brio într-o lume dominată de bărbați. În penitenciarul de maximă siguranță poveștile sunt înfricoșătoare, altele sunt înduioșătoare, unele i-ar da peste cap pe mulți bărbați, dar ele au învățat să se detașeze. Își fac meseria zilnic cu o stăpânire de sine care i-ar face invidioși pe mulți.

Penitenciarul Mărgineni. Un loc care privit de afară te înfioară, pe lângă care treci cu o tresărire în suflet, locul unde își ispășesc pedepsele cei care ajung în spatele gratiilor pentru fapte grave, cei care executată sancţiuni privative de libertate în regimurile de maximă siguranţă şi închis, cei condamnați definitiv la pedepse privative de libertate, de regulă mai mari de 10 ani. În spatele gardului începe lumea sutelor de bărbați condamnați la ani buni de închisoare. După ce treci de controale, te lovește brusc realitatea lor. O vizită în perimetrul de detenție n-are cum să nu te tulbure. Prezența femeilor în acest loc pare greu de conceput, dar doamnele și-au făcut loc în lumea dură a penitenciarelor. Camelia Herea este director adjunct reintegrare socială la Penitenciarul Mărgineni. Povestea ei în acest domeniu începe în 2003, când la un an după absolvirea facultății de asistență socială, dădea examen pentru ofițer asistență socială la Penitenciarul Jilava.

A stat cinci ani la Jilava unde a bat piept pentru prima dată cu sistemul, apoi a ajuns la Penitenciarul Mărgineni. A înțeles rapid rolul important al asistentului social în lumea bulversată, plină de probleme și incertă a deținutului și a făcut față cu brio primelor provocări.

Are o familie frumoasă și un băiețel care o așteaptă acasă. Știe că mama lui lucrează într-un penitenciar, dar nu a vrut niciodată să o viziteze aici.

Poveștile celor din spatele gratiilor sunt de multe ori cutremurătoare. Alteori, dureroase.

La câteva birouri distanță o întâlnim pe Georgiana.

La Serviciul de Evidenţă Deţinuţi, munca ei presupune întocmirea dosarele de eliberare condiţionată a deţinuţilor, dar şi verificarea toate actele juridice ale unui condamnat. Lucrul zilnic cu deţinuţii a însemnat impunerea unei graniţe. Este în permanență în contact cu ei, dar învață zilnic să impună limite, unde este cazul, dar și să ofere consiliere juridică unde este nevoie.

Dincolo de imaginea firavă, Georgiana ascunde o personalitate de fier.

În spatele ușilor metalice își fac loc doar caracterele tari. Privită din exterior, această lume este dominată de bărbați, însă printre ei cu eleganță, feminitate și inteligență s-au impus de-a lungul anilor doamnele de 10.

 

 

 

Comenteaza

comentarii

reclama ta