FAMILIA, MAI PRESUS DE ORICE

FAMILIA, MAI PRESUS DE ORICE

Familia este mai presus de orice, spun majoritatea celor care îi au pe cei dragi aproape, dar şi cei care respectă conceptul de familie, în ciuda problemelor zilnice. Ne amintim de importanţa familiei, atât din punct de vedere religios, cât şi social, în fiecare an, în data de 15 mai, de Ziua Internaţională a Familiei. În judeţul Dâmboviţa, trei familii defavorizate au fost sărbatorite, însă ajutorul primit a fost unul simbolic.

Ziua Internațională a Familiei a fost proclamată de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite în 20 septembrie 1993, ca eveniment cu dată fixă pe 15 mai a fiecărui an și reflectă importanța pe care comunitatea internațională o acordă familiilor. La propunerea Institutului Român pentru Drepturile Omului, propunere susținută și de Patriarhia Română, ziua de 15 mai a devenit oficial și Ziua familiei române. Din păcate, în România, ideea de familie nu este susţinută şi din punct de vedere financiar. Veniturile nete sunt insuficiente pentru acoperirea costurilor vieţii în cazul a 32,8% din gospodăriile populaţiei. Cele mai multe familii aflate în această situaţie nu-şi permit asigurarea hranei zilnice sau achitarea facturilor la întreţinere şi se împrumută pentru a ieşi la liman. Un astfel de exemplu este familia Soare din Bezdead. Doi adulţi şi trei copii, trăiesc doar din alocaţia celor mici, la care se adaugă alocaţia complementară.

La 44 de ani, bărbatul încearcă să îşi găsească repede de muncă, pentru a-şi creşte copiii şi pentru a-i susţine pe viitor. Tot trei copii sunt şi în familia Vasilache, din comuna dâmboviţeană Ocniţa. Din familie, lucrează doar tatăl copiilor, care câştigă minimum pe economie.

În ciuda greutăţilor, cele două familii au rămas unite şi niciodată nu s-au gândit să abandoneze copiii pentru că nu au posibilitatea să îi întreţină. Fac eforturi mari să îi susţină în educaţie şi să le ofere condiţii de trai decente. De Ziua Internaţională a Familiei, prin intermediul DGASPC Dâmboviţa, în colaborare cu Arhiepiscopia Târgoviştei, Consiliul Judeţean şi Crucea Roşie Dâmboviţa, trei familii defavorizate au primit daruri simbolice, fiind sărbătorite cu flori, torturi şi câte un televizor.

Pentru multe dintre familiile române, sărăcia este principalul motiv de destrămare. România este a doua cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană, arată cele mai recente date furnizate de Eurostat. În ţara noastră 40% din populaţie se află în prezent în risc de sărăcie şi excluziune socială, iar 48,5% dintre copii trăiesc în condiţii precare. realizat de World Vision România arată că 2 din 3 gospodării din mediul rural se confruntă cu „lipsuri materiale semnificative”, formulare care, în cifre înseamnă că pentru 66,1% din românii de la ţară banii fie sunt insuficienţi, fie abia ajung de la o lună la alta. 

Comenteaza

comentarii

reclama ta