FAMILIA BRĂTIENILOR, ÎNTREGITĂ ÎN MORMÂNT

FAMILIA BRĂTIENILOR, ÎNTREGITĂ ÎN MORMÂNT

Eveniment istoric in Arges. Urna cu cenuşa Mariei Brătianu, fiica marelui istoric Gheorghe Brătianu şi nepoata lui Ion I.C. Brătianu, a fost adusă de la Paris în România şi depusă în cripta familiei Brătianu de la Florica în cadrul unei ceremonii speciale.

Depunerea rămăşiţelor pământeşti ale Mariei Brătianu, fiica marelui istoric Gheorghe Brătianu, mort în închisoarea din Sighet în 1953, a avut loc în cripta familiei Brătianu de la Florica. La eveniment au participat și descendenți ai familiei Bratienilor. Mare doamnă a exilului românesc, Maria Brătianu a fost autoare a unor documentate studii de istorie contemporană şi a unor cercetări legate de elucidarea condiţiilor în care a murit tatăl ei. S-a ocupat, de asemenea, de editarea în exil a operei lui Gheorghe Brătianu şi a făcut parte din conducerea activă a Ligii pentru Apărarea Drepturilor Omului de la Paris, care a devenit după 1989 secţia română a Federaţiei Internaţionale a Drepturilor Omului cu sediul în ţară.

Eforturile autorităților de repatriere au fost cu atât mai intense cu cât anul acesta se aniverseaza centenarul.

Maria Brătianu si-a dorit să se întoarcă definitiv în ţară, alături de înaintaşii săi, a căror operă a încercat să o continue. A murit la vârsta de 89 de ani, în noaptea de 29 spre 30 octombrie 2017, la Paris.

 

 

 

Comenteaza

comentarii

reclama ta