EXPORTĂM CEREALE IEFTINE, IMPORTĂM PRODUSE SCUMPE

EXPORTĂM CEREALE IEFTINE, IMPORTĂM PRODUSE SCUMPE

După o vară întreagă de muncă, domnul Achim din orașul Răcari face acum calculele. Realitatea din ferma sa, dar și a altor producători din zonă nu bate cu cifrele vehiculate de autorități care anunțau încă din vară producție record de cereale. De altfel, de câțiva ani, ministrul Agriculturii se bate cu pumnul în piept că România este campioană la producția de cereale. Dacă este așa sau nu, greu de stabilit. Singurele care contează fiind cifrele oficiale. De pe cele 150 de hectare cultivate în Dâmboviţa, Ion Achim a recoltat doar două tone de floarea soarelui şi şase de porumb. Mai puțin decât anul trecut.
Regină sau nu, la producție, cert este că țara noastră rămâne tot Cenușăreasa Europei. Și asta pentru că indiferent cât de mult am produce, exportăm masiv la prețuri mici și cumpărăm apoi de la străini produs finit la prețuri mari. Vândut direct de pe câmp, un kilogram de porumb costă 60 de bani, în timp ce unul de floarea soarelui nu depăşeşte 1,5 lei.
Din cele peste 2,6 milioane de hectare cultivate cu porumb, aproape 80% din producţie, pleacă în alte ţări. Importăm apoi mălai pe care plătim între 3 şi 5 lei pentru jumătate de kilogram.
Dincolo de cifrele oficiale, fermierii au în continuare problemele lor reale, lipsa unor spații de depozitare fiind cea mai mare nemulțumire, aceștia sunt astfel nevoiți să vândă de pe câmp și la prețuri mai mici, iar românii vor mânca în continuare mălai importat pentru că nu avea fabrici și procesarea este slabă în țara noastră.

Comenteaza

comentarii

reclama ta