EROU AL EVREILOR, COMEMORAT LA TÂRGOVIŞTE

EROU AL EVREILOR, COMEMORAT LA TÂRGOVIŞTE

Sărbătoarea Înălţării Domnului a fost aleasă de Biserică şi ca zi de comemorare a eroilor neamului care s-au jertfit pentru patrie. În fiecare an se organizează clasicele ceremonii religioase şi militare, care se încheie cu defilarea trupelor. La Târgovişte, însă, a mai avut loc o ceremonie restrânsă, în cimitirul evreiesc, acolo unde este îngropat un târgoviştean care a fost spânzurat în piaţa publică pentru că i-a ajutat pe evrei în Primul Război Mondial.

O slujbă scurtă, în ebraică, a fost ţinută la monumentul eroului din cimitirul evreiesc. Locaţia pare a fi una uitată de târgovişteni, dar şi de autorităţi, care îşi amintesc de suferinţele trăite de comunitatea evreiască doar atunci când sunt invitaţi de ultimii evrei din Târgovişte la ceremoniile de pomenire.

Aşa îşi amintesc membrii comunităţii evreieşti de unul dintre eroii Primului Război Mondial.

Herman Kornhauser a mobilizat târgoviştenii să adune alimente şi îmbrăcăminte pentru evrei, în special în sezonul geros.

Bărbatul a fost condamnat la moarte la sfârşitul anului 1916 şi a fost executat prin spânzurare în martie 1917, pe Platoul Prefecturii, pe atunci piaţă agroalimentară. Execuţia acestuia a avut loc în timp ce soţia sa era însărcinată, astfel că fătul nu şi-a cunoscut niciodată tatăl, decât din poveştile despre eroii neamului, printre care îl regăsim şi pe Helman Kornhauser.

Comenteaza

comentarii

reclama ta