PRIMA PAGINĂ » Stiri » E MAI IMPORTANT CE LAȘI ÎN URMĂ, DECÂT CE TRIMIȚI!

E MAI IMPORTANT CE LAȘI ÎN URMĂ, DECÂT CE TRIMIȚI!

de Andrei Oprescu
1 vizualizări

Pleacă pentru a le asigura un trai mai bun, dar în urma lor rămân suflete de copii care trăiesc adevărate drame. Datele oficiale arată că peste 200 000 de copii români au părinții plecați la muncă în străinătate. Acești micuți ar trebui să fie protejați de legislație, însă aplicarea ei este greoaie. ONG-urile sunt singurele care vin în sprijinul copiilor rămași în țară fără părinți. E mai important ce lași în urmă decât ce trimiți înapoi! este sloganul celei mai recente campanii de conștientizare Salvați Copiii.

La plecarea unuia sau mai multor membri ai familiei la muncă în străinătate, familia trece printr-o perioadă de criză. Cei mai afectați sunt copiii, care devin mai vulnerabili emoțional, nu mai sunt interesați de școală, se confruntă cu dificultăți în realizarea temelor și înțelegerea materiei școlare, au probleme de comunicare. Un studiu al Organizatiei Salvati Copiii arata ca lipsa mamei este mai des şi mai intens resimţită de majoritatea copiilor, adolescentii au cele mai grave probleme de socializare, o relaţie apropiată, constantă, bazată pe încredere şi sinceritate îi ajută pe copii să accepte mai uşor lipsa lor, să fie în continuare implicaţi în viaţa socială şi să aibă un comportament dezirabil social, pe când lipsa relaţiei cu părinţii s-a dovedit a avea efecte de izolare, scădere a încrederii în sine, scădere a rezultatelor şcolare, absenteism şi chiar abandon şcolar.

Părinţii care se hotărăsc să plece la muncă în străinătate au între 25 şi 45 ani; principalul motiv al migraţiei este lipsa banilor. Analiza fenomenului scoate la iveală statistici dureroase:

24% dintre copii declară că vorbesc sporadic (13%) sau rar cu părinţii lor;

44% dintre copii declară că au observat modificări în comportamentul celorlalţi faţă de ei;

45,67% dintre copii declară că le lipsesc foarte mult părinţii

15,29% dintre copii consideră că relaţiile dintre părinţii lor s-au deteriorat;

27,42% dintre copii afirmă că părinţii lor plecaţi la muncă în străinătate nu intenţionează să se întoarcă definitiv în ţară;

Sunt cifre care ascund o realitate dură. Fiecare plecare ascunde o dramă. Mai grav este ca mulți copii rămân pe drumuri, în grija unor concubini sau singuri.

În România legislația prevede că atunci când decid să plece la muncă în străinătate, fără

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe